Terug

iPad Apps


Hieronder staan een aantal apps die wij gebruiken of gebruikt hebben met Daan. Ik heb absoluut niet de bedoeling om compleet te zijn want er komen dagelijks vele nieuwe apps bij. Bovendien zijn er ontzettend veel apps die leuk kunnen zijn maar die functioneel niets nieuws brengen voor onze Daan. Ik hoop dat je wat ideeën op kunt doen van wat er mogelijk is.

Let op: veel van deze apps die hieronder genoemd worden bestaan inmiddels niet meer. Misschien geeft het toch een mooi idee van wat er mogelijk geschikt is. Er komen steeds nieuwe apps bij en oude verdwijnen, dus je zult toch zelf moeten zoeken wat er nog beschikbaar is op elk moment.

Ik geef een indicatie van de prijs, maar realiseer me dat dit regelmatig zal wijzigen, dus kijk zelf voor de actuele prijs. Bovendien is mijn ervaring ook dat de funcionaliteit van apps snel kan wijzigen, soms zijn de nieuwe apps minder geschikt dan de apps die ik gebruik, helaas.

Ik weet niet of de apps ook bestaan voor android tablets of smartphones.

De apps staan op alfabetische volgorde.

Nog even wat definities die ik gebruik in mijn teksten:
- met 'klikken' bedoel ik dat je met één vinger moeten kunnen aanraken en loslaten op de gewenste plek
- met 'aanraken' bedoel ik dat het niet uitmaakt of je het scherm met één vinger aanraakt of met je volle hand
- met 'vegen' bedoel ik dat je het scherm aanraakt en op een andere plek weer loslaat (Daan doet dit als hij iets aan wil wijzen)
- met 'bewust vegen' bedoel ik van links naar rechts bewegen of van boven naar onder bewegen of andersom, dus als je b.v. naar de volgende bladzijde wilt of terug

Ook heel belangrijk: Wij vergrendelen de iPad altijd als Daan er mee speelt. Dit zorgt ervoor dat hij niet per ongeluk de app afsluit, naar een andere app veegt (zoals mijn agenda) of dat hij op schermen komt waar hij niet verder kan (zoals reclame voor de gekochte versie oid). Dit doe je door 3x op de 'home knop' te klikken en dan te kiezen voor "start". Let wel op dat je de code weet waarmee deze weer ontgrendeld kan worden. Zie voor meer info: dit filmpje.

BlaBla

Een app die reageert op geluiden. Is dus niet bedoeld om het scherm aan te raken (hoewel dat natuurlijk ook geluid maakt en daardoor ook effect geeft. Daan vindt hem hylarisch leuk! Vooral de keuze met vertikale strepen en bolletjes. Zie hier een filmpje van Daan z'n lachbui om deze app...

Helaas is deze app alleen beschikbaar in de appstore van apple, dus niet beschikbaar voor android of windows apparaten.
Gratis
CrazyPiano

Een grappige piano met dezelfde poppetjes als van Talking Carl (zie verder onder in deze lijst). Ze maken maffe woordjes op de verschillende tonen. Het grote voordeel van deze app voor Daan is dat je niet hoeft te 'klikken', want 'aanraken' of 'vegen' werkt ook.
Gratis
CutieBounce

Een super leuke rustgevende app die toch ook erg veel reactie geeft. Het zijn balletjes die omlaag vallen (als je het scherm draait vallen ze de andere kant op). Als je 'veegt' over het scherm stuiteren de balletjes alle kanten op en komen uiteindelijk weer heel rustig naar beneden. Tijdens het stuiteren maken ze hele vriendelijke zachte geluidjes. Als je een bal 'vast houdt' aan de kant van het scherm en hem vervolgens loslaat wordt ie als het ware gelanceerd.
Wij gebruiken deze app vaak op plekken waar we niet al te veel geluid willen maken. Daan vindt hem erg leuk (en z'n zusje kan er ook niet vanaf blijven dan ;-)).
Gratis
Kids Music

Dit muziek programma heeft in de gratis versie twee muziekinstrumenten (xylofoon en trommels). In de betaalde versie komen daar nog vijf andere muziekinstrumenten bij. Je kunt met je vingers muziek maken. De xylofoon heeft (voor onze Daan) het grote voordeel dat je altijd resultaat krijgt (als je tenminste ergens het instrument raakt). Je hoeft daar dus niet te klikken, je mag gewoon over het instrument heen vegen. Waar je begint of eindigt met je aanraking maakt niet uit. Ook leuk is dat het stokje visueel in beeld komt op de plek dat je de xylofoon aanraakt en ook blijft staan op de laatste twee noten die je gespeeld hebt. Ook komen er nog kleine muzieknootjes die langzaam uit beeld verdwijnen. Bij de trommels moet je wel 'beginnen' met aanraken op een trommel. Je mag er daarna wel af vegen (dus je hoeft niet perse los te laten boven die trommel, maar als je buiten de trommel begint doet ie niks).
Deze app draait niet mee met je scherm, dus hij blijft altijd 'over dwars' ook als de rotatievergrendeling uit staat.
Bij deze app is het bij de gratis versie belangrijk dat je de begeleide toegang inschakelt en de blokken die afgeschermd zijn (rechtsboven) en het reclameblok (onderin) afschermt.
Gratis
Phone4Kids

Deze app heeft een heleboel mogelijkheden, wij gebruiken alleen het gedeelte om te tekenen voor Daan. Het leuke hiervan is dat Daan kan zien wat hij met z'n vingers op het scherm doet. Er verschijnt een gekleurde streep. Maar leuker nog is het geluid dat je hoort op het moment dat je het scherm weer los laat. Ook komen er dan een soort 'oplichtende sterretjes' op het scherm. Heel geschikt ook bij erg beperkte motoriek, werkt ook met volle hand en met 'vegen'. Hiervoor moet wel de 'begeleide toegang' geactiveerd zijn, zie hierboven.
Gratis
SoundTouch

Erg leuke app die verschillende eenvoudige afbeeldingen laat zien met de bijbehorende geluiden erbij. Je moet wel echt op het plaatje kunnen 'klikken' of 'aanraken' want bij 'vegen' gebeurt er niets. De gratis app (lite versie) heeft alleen dieren. De gekochte versie heeft nog meer dieren, maar ook vervoersmiddelen en muziekinstrumenten.

Gratis lite versie, 2,99 euro
Talking Cards

Een app waar je zelf eenvoudig vullingen in kunt maken. Het aantal vullingen bij de gekochte versie is onbeperkt, bij de lite versie slechts één. Bij de settings kun je kiezen of je twee, zes of twaalf plaatjes per scherm wilt zien. Groot voordeel voor Daan is dat je hier ook kunt 'vegen' of 'aanraken' met je volle hand. Nadeel is dat de app erg duur is.
Gratis lite versie, 25,99 euro
TalkingCarl

Een waanzinnig leuke app omdat Daan hiermee geleerd heeft om bewust (verschillende) geluiden te maken. Dit poppetje praat je na en is erg gevoelig, je hoeft dus maar heel weinig geluid te maken. Ook is de app leuk als je hem aanraakt. Ik gebruik deze om Daan te belonen als hij klaar is met eten, hij mag dan even met 'Talking Carl' praten. Volgens mij is de eenvoudige versie die wij gebruiken niet meer beschikbaar maar dat weet ik niet zeker
0,89 euro
TalkTommy

Een heel bijzondere app omdat hier zelf eigen vullingen in gezet kunnen worden. Wij hebben hier b.v. van alle aanwezigen van Daan z'n verjaardag een foto gemaakt en gevraagd of ze iets tegen 'Daan' wilden zeggen. Nu kan Daan zelf de foto's aanklikken en dan hoort hij de stem van deze persoon. De grootte van de foto's varieert naar mate het aantal foto's dat er per onderdeel in gezet worden. Het nadeel voor Daan is dat je echt moet 'aanraken' (met vinger of volle hand), 'vegen' werkt niet. De app is niet onbeperkt uit te breiden, er kunnen ongeveer acht 'setjes' in gemaakt worden. Wel een beetje prijzige app, maar hij is gemaakt door een vader van een gehandicapt kind.
4,95 euro