Terug

Diverse Elastiek SpeeltjesTip: Voor het gebruik van tyraps bij dikke elastiek, klik op Slimme tips met tyraps.


Dit zijn lege flesjes met verschillende materialen erin. In eentje zitten kraaltjes, die zorgen voor het geluid. In de andere zitten gekleurde veertjes. En er zit ook een gekleurd potje aan waar niks in zit, gewoon voor de kleur.
Ik heb gewoon gaatjes geboord in de flesjes en daar de elastiek doorheen geregen. Dus de flesjes kunnen verschuiven aan de elastiek.
Je kunt zelf kiezen of je de gaatjes precies op het midden (zwaartepunt) wilt boren, of juist uit het midden. In het eerste geval draaien ze makkelijker en langer door. In het tweede geval eindigen ze altijd in dezelfde stand.Hier hebben we met dik stevig touw twee vormpjes geknoopt (Macramé). De ene is een standaard platte macramé knoop waarbij je aan de elastiek begint. Hierdoor kun je ervoor zorgen dat het lekker strak aan de elastiek te zitten (als je niet wilt dat het op-en-neer kan schuiven). De andere is een 'Apevuistje', een knoop die mijn dochter bij scouting geleerd heeft.. Dit is een soort balletje wat onderaan het touw komt hangen. Dit voelt weer heel anders en is voor sommige kinderen makkelijk om vast te pakken, voor andere kan het juist weer een uitdanging zijn.
Zonder geluid vond Daan dit speeltje echt niet leuk, dus ik heb er toch ook nog maar een belletje aan gemaakt. En ik heb de elastiek bij dit speeltje wat strakker gespannen dan bij de andere speeltjes. Ik wil Daan uitdagen om het touw vast te pakken i.p.v. het elastiek...

Voor dit speeltje heb ik de elastiek in 3 stukken geknipt en op de twee open plekken heb ik 'draai-dingen' gemaakt. Het ene is een oud staafje van een windgong die we ooit hebben gehad (glimt mooi en klinkt leuk als ie op het blad tik), het andere is een plastic doorschijnend buisje (waar je tegenwoordig vaak kruiden in kunt kopen) waar ik kleine kraaltjes in gedaan heb. Het staafje van de windgong had al gaatjes, in het buisje heb ik zelf twee gaatjes in het midden geboord. Door de gaatjes heb ik een dikke ijzerdraad gedaan (tuin-draad) en daar heb ik aan beide kanten van het staafje 'rondjes' van gedraaid. Wel 3 of 4 keer rond voor de stevingheid. Aan deze rondjes heb ik dan de elastiek vast gemaakt met een kleine Tie-wrap. Het effect is dat beide staafjes heel makkelijk kunnen draaien omdat ze rond de ijzerdraad draaien.

Dit is een relatief dunne elastiek die ik heel strak gespannen heb tussen de twee palen. Daardoor rinkelen de belletjes bij de kleinste aanraking. Daan kan de elastiek nu ook niet naar z'n mond toe trekken, daar zit hij te strak voor.
De Belletjes heb ik stevig vast gemaakt aan de elastiek, zodat ze op hun plaats blijven zitten. De grote gekleurde houten kralen die er tussen zitten hangen gewoon los om het elastiek.
Hieronder nog een aantal speeltjes die ook al op een andere plek op de website staan, maar wel goed hierbij passen...


Dit speeltje is gemaakt van een dikke elastiek die ik gekocht heb bij een zeil-boten-materialen-website. De buitenste kraal heeft een extra dik gat waardoor de elastiek er op-en-neer doorheen kan, dit is nodig omdat de knopen in de elastiek anders los laten. Daan vindt het leuk om er tegenaan te slaan, maar ook om er aan te trekken en dan los te laten. Ook gaat hij bewust met z'n hand naar de schijfjes om deze te laten draaien...

Dit is een kartonnen koker waar posters vaak in verkocht worden. Door de koker heen heb ik een elastiek gespannen (de koker draait dus om de elastiek heen). In beide dopjes een gaatje geboord voor de elastiek. In de koker heb ik een paar steentjes gedaan voor het geluid. Aan de buitenkant spiraals gewijs brede plakband erop geplakt in twee kleuren. En de elastiek bevestigd aan de speelstandaard op Daan z'n werkblad.

Dit is één van de weinige speeltjes van Daan die geen geluid maken en die hij wél leuk vindt! Het is een eenvoudig te maken speeltje van een vierkant doosje, stevig hologram-papier en plakband. Het geeft een heel leuk effect omdat het doosje gaat 'tollen' om de elastiek heen als je aan de elastiek trekt en hem los laat schieten. Ook al leuk als je alleen maar op de elastiek 'timmert'.

Dit zijn een heleboel dopjes van de nutridrink flesjes (dieetvoeding) waar ik in het midden een gat in geboord heb. Alle dopjes samen aan een dikke elastiek geregen en deze strak gespannen tussen zijn 'speelboog' op z'n rolstoelblad. De elastiek heb ik stevig aan elkaar bevestigd met tyraps. Ook heb ik om de gladde stang van de speelboog aan beide kanten twee tyraps bevestigd zodat de elastiek op dezelfde hoogte blijft zitten als Daan er aan trekt.

Daan kan er op 'timmeren', aan trekken of de dopjes opschuiven. Leuk om te ontdekken en vooral leuk om 'te laten schieten' nadat hij de elastiek naar zich toe getrokken heeft...

Dit is een metalen ring met in het midden een houten schijfje. De elastiek heb ik strak gespannen en stevig aan de ring bevestigd met tyraps.
Daan kan er aan trekken en op 'timmeren' en elke keer als ie hem los laat begint alles een beetje te draaien en te tollen... getrokken heeft...

Dit is een houten kubus ring met gaatjes erin om het geluid door te laten van de belletjes die in het midden zitten. De elastiek heb ik strak gespannen en stevig aan de ring bevestigd met tyraps.
Daan kan aan de kubus draaien of de elastiek naar zich toe trekken en loslaten. Doordat dit een zwaar kistje is aan een stevige strakke elastiek geeft het weer een heel ander effect dan de andere speeltjes die hierboven staan.