Zelfgemaakte aanpassingen

Onze zoon Daan is Meervoudig Complex Gehandicapt, dit is ontstaan door een zuurstoftekort bij de geboorte. Door deze handicap is hij erg beperkt in zijn mogelijkheden om te spelen. Om hem toch zo veel mogelijk (zelfstandig) te kunnen laten spelen hebben we ondertussen al een heleboel speelgoed of hulpmiddeltjes zelf gemaakt.

Steeds als ik iets nieuws gemaakt heb zet ik het op deze website. Ik hoop dat er veel mensen goede ideeën uit opdoen om zelf ook iets te maken.



Ik heb inmiddels ook een aantal producten gemaakt die te koop zijn:
(Deze staan ook gewoon tussen de andere dingen op de site). Klik op 'Producten' hieronder om een overzicht te zien van alle producten...

Het project waar ik het meest trots op ben is DVD Liedjes voor Peuters en Kleuters, met gebaren. Maar dit heeft dan ook de meeste uren tijd gekost...

Nieuw: Tijdschrift (On)Beperkt

De meeste andere dingen zijn redelijk eenvoudig na te maken.

Nog een leuke DVD: DVD voor en mét Kinderen met een Ernstig Meervoudige Beperking, al voor 12,97 euro in huis.

Voor spelletjes die we gevonden hebben voor Daan die je on-line kunt spelen (dus rechtstreeks vanaf het Internet), klik hier

Nieuw:
Kegel glijbaan
Speelgoed verhoger
Minion Speeltje met speelgoed verhoger
Tijdschrift (On)Beperkt
Klik-klak speeltje
Ballenschieter
Rammel Kubus
Metalen ring met elastiek
Zweefmolen speeltje
Fidget spinners
Nutridrink speeltje
Kartonnen rol aan koord
Keukenrol houders
Bal in netje aan een Elastiek

For English click here








 
Filmpje van Daan uit 2010            Daan in 2022
(Daan was toen 9 jaar oud)            (21 jaar oud)





Van 2005 t/m 2017 heb ik ook een nieuwsbrief uitgebracht als ik iets nieuws te melden had.

Klik hier om de oude nieuwsbrieven te bekijken.


Nieuw: Vinkennest is nu ook te vinden op Facebook!


Links: Klik hier voor een overzicht van mogelijk interessante andere websites.

iPad Apps: Klik hier voor een overzicht van apps die Daan gebruikt op de iPad.


Op deze website (hieronder) staan van de meeste dingen die we zelf gemaakt of aangepast hebben fotootjes met een korte uitleg erbij. Mocht je ergens vragen over hebben of meer informatie willen, klik hier om een mailtje te sturen.



Proef draaimolentje

Spelen kon Daan in het begin alleen als hij op zijn rug lag. Om hem eens wat anders te geven dan de standaard 'baby-gym' hebben we toen een draaimolentje gemaakt (om te proberen). We wilden graag stimuleren dat hij speeltjes langer in zijn hand zou houden. Dit molentje hebben we zo gemaakt dat de speeltjes er makkelijk af te trekken waren zodat hij steeds een ander speeltje kon pakken. Als het andere dan uit z'n hand gevallen was kon hij steeds weer een nieuwe pakken. Als alle speeltjes er dan af waren konden wij ze weer makkelijk met een mini- wasknijpertje terughangen. We konden er steeds iets anders aanhangen. Glinsterende en fel gekleurde speeltjes waren favoriet.

Het onderstel was van een spiegelmolentje van de speel-o-theek. Later hebben we deze na laten maken door onze buurman die een draaibank heeft.

Hij heeft hier erg veel mee gespeeld totdat hij te sterk werd en steeds het hele molentje omver trok.



Muziek- en voel-molentje

Omdat het bovenstaande draaimolentje zo goed beviel hebben we deze twee molentjes gemaakt. De ene is een 'muziek-molentje', gemaakt van aluminium staafjes in allemaal verschillende lengtes. De andere is een 'voel-molentje' met allemaal materialen uit de natuur (tuin) zoals walnoten, eikels, bonen, aangevuld met een paar kleurrijke dingen.

Later hebben we de molentjes ook gebruikt om zijn linkerarm meer te stimuleren en om hem uit te dagen om met zijn rechterarm aan de linkerkant te spelen.

Hij kon hier uren per dag mee spelen.




Herfst-molentje

Hier zie je het molentje met herfstmaterialen terwijl hij in de sta-tafel staat. Ook hier zijn deze molentjes prima te gebruiken. Daan had hier echter nog wel erg veel moeite mee, dus hij heeft ze meer liggend gebruikt.


Voor een filmpje zie hier.



Zelf aangepast stoeltje

Voordat Daan een aangepaste stoel kreeg hebben we zelf een oud houten stoeltje aangepast zodat hij toch alvast eventjes zelfstandig kon zitten.

Op onderstaande foto's kun je beter zien hoe we dit stoeltje aangepast hebben.




Opbouw aangepast stoeltje

Als hoofdsteun hebben we drie plankjes aan elkaar gemaakt op een paaltje. De binnenkant hebben we 'bekleed' met een vaatdoekje.

Als steun voor zijn romp hebben we een vierkante tempex box gebruikt (dit was verpakkingsmateriaal van vloertegels). Deze box hebben we met een mes steeds een beetje bijgesneden zodat hij voldoende steun kreeg en toch ook voldoende bewegingsvrijheid over hield (het tempex buigt mee).

Tussen zijn benen hebben we een 'klos' gemaakt van een blokje hout. en we hebben een plankje aangebracht als voetensteun.



Aangepast stoeltje in z'n geheel

Hier zie je het stoeltje compleet. Het bestaat uit twee delen, zodat het hoog gestapeld kan worden of laag kan staan met een tafeltje ervoor.

Om te voorkomen dat hij voorover zakt hebben we een spanbandje onder zijn oksels door gebonden.



Gaatjesbord en CD-staven

Op deze foto staan twee speeltjes waar hij ook veel liggend mee gespeeld heeft.

Het linker speeltje komt van Sensis. Het is een bord wat variabel recht of schuin opgesteld kan worden. De speeltjes hangen twee-aan-twee aan een touwtje door de gaatjes. Dus als je aan één speeltje trekt gaat er een ander speeltje omhoog. Daan vond dit erg leuk, hoewel hij nog niet in de gaten had dat de twee speeltjes samen werkten. Bij Daan gingen de touwtjes ook wel erg vaak in de war zitten.

Het rechter speeltje is opgebouwd uit twee ronde houten staven die horizontaal gemonteerd zijn op een houten standaard. Aan deze houten staven heb ik CD's geschoven en ook wat andere materialen gehangen. We hebben dit speeltje gemaakt omdat Daan deze houten staven beter vast kan pakken dan dingen die aan touwtjes bungelen (omdat hij z'n hand bij touwtjes nooit op tijd open doet zodat de speeltjes weggedrukt worden). Deze houten staven met CD's zijn niet zo wiebelig en dus beter gecontroleerd vast te pakken. Als hij zo'n staaf omlaag trekt krijgt hij als 'beloning' een leuk effect, namelijk dat de CD's gaan schuiven en uiteindelijk eraf vallen.



Babygym

Dit is een normale babygym waar in het midden een aantal figuren aan touwtjes hangen.

Voor Daan hebben we van elastiek twee extra horizontale ophangmogelijkheden gemaakt. De bedoeling is wederom (net als bij bovenstaand speeltje) dat hij de dingen nu beter gecontroleerd vast kan pakken. De dingen die aan de elatiek bevestigd zijn wiebelen niet zoveel als de dingen aan touwtjes. Daardoor kan hij ze makkelijker pakken en toch naar zich toe trekken (de beloning is dat hij ze in z'n mond kan stoppen of dat de dingen gaan bewegen of geluid maken).



Droogrekje voor sokken

Dit is een kant-en-klaar droogrekje voor sokken (en dergelijke), te koop bij Blokker voor 1,50 euro. Het is in twee maten te koop en er hangen een heleboel wasknijpertjes aan waar je weer allerlei spulletjes aan kunt hangen (stukjes glinsterend papier, een ballon, bijtring, enz.

Dit rekje is vooral geschikt voor kinderen die nog niets echt vastpakken maar wel reiken en slaan. Het rekje beweegt al bij de kleinste aanraking en nodigt dus goed uit om nog eens aan te raken.

Onze Daan pakt het rekje vast en trekt eraan, dan schieten de plastic haakjes los en gaat het scheef hangen. Voor hem is het dus niet sterk genoeg meer.

Voor een filmpje zie hier.




Schakelaar op mat

De speciale drukgevoelige schakelaar die we gekocht hebben bij Barry Emons (aangepast spelmateriaal voor gehandicapten) werd door Daan altijd weggeschoven omdat hij er niet op drukte maar er tegenaan duwde.

Daarom hebben we deze schakelaar vastgeplakt op een anti-slip-mat die we precies op maat geknipt hebben voor z'n stoel.

Het speeltje wat er bij staat is ook gekocht bij Barry Emons en is echt fantastisch. Volgens mij zijn deze spullen tegenwoordig niet meer te koop bij Barry Emons, maar wel bij Schakelspeelgoed.nl. Zolang Daan de schakelaar ingedrukt houd, wordt het balletje via een trap naar boven getransporteerd. Daarvandaan rolt het via een trechter naar beneden. De balletjes zijn doorzichtig en in het midden zit een glinsterend plaatje wat binnenin het balletje blijft bewegen. Dit speeltje hebben we vooral veel gebruikt om Daan recht voor zich te laten kijken, dus zodat hij z'n hoofd op moest tillen.

Tegenwoordig plakken we de schakelaar vast op z'n blad met klittenband. Hij speelt nog steeds leuk met het speeltje terwijl hij inmiddels 16 jaar oud is.

Voor meer informatie en een filmpje zie hier.




Speeltjes voor schakelaar

Bovengenoemde schakelaar kan met een stekkertje aangesloten worden op meerdere speeltjes. Deze speeltjes zijn te koop bij Barry Emons en Schakelspeelgoed.nl, maar wij hebben ontdekt dat normale speeltjes ook redelijk eenvoudig om te bouwen zijn zodat ze middels deze schakelaar aangestuurd kunnen worden.

De speeltjes op de foto zijn een disco-bol en een disco-schijf. Deze geven draaiende lampjes in steeds andere motieven. Ik heb een standaard gemaakt waar de speeltjes in kunnen hangen omdat Daan ze niet zelf vast kan houden.

De speeltjes die geschikt zijn moeten één aan/uit-schakelaar hebben die je moet verschuiven. Die je dus echt in een aan-stand en in een uit-stand kunt zetten. Bovendien moet er binnenin het speeltje nog ruimte zijn voor een inbouw- schakelaar. (de inbouw-schakelaar is een inbouw-plug voor een mini-koptelefoon, deze gebruiken we dan als schakelaar).

Naast de afgebeelde speeltjes hebben we ook een zwaailamp aangepast, een discobol, een ventilatortje, en een blaffend en lopend hondje.



Computer muisplank

Vanaf het moment dat Daan echt aktie-reaktie snapte zijn we ook begonnen om hem met een aangepaste schakelaar te laten spelen. De volgende stap was het gebruik van de computer. We hebben via Sensis een website gevonden waar fantastische spelletjes stonden voor het niveau van Daan. De bediening is erg eenvoudig, namelijk het indrukken van de linker muisknop. Op de website kun je zelf het nivo bepalen, het eenvoudigste nivo betekent dat er telkens iets gebeurt nadat de muisknop ingedrukt is (b.v. een stuiterende bal met geluid). Dit nivo kan opgeschroefd worden zodat er 3x of 5x gedrukt moet worden voordat er iets interessants gebeurd. En een nog hoger nivo is dat er pas gedrukt mag worden nadat er iets in beeld verschijnt (dit is nu nog te moeilijk voor Daan).

Voor Daan brengt het indrukken van de linkermuisknop als moeilijkheid mee dat hij de muis wegschuift (hij duwt er tegenaan i.p.v. er bovenop) en hij drukt vaak per ongeluk ook de rechtermuisknop in (die vervolgens het spelletje blokkeert). Om dit probleem op te lossen heb ik een houten plank gemaakt die precies op de tafel van z'n stoel past en daar heb ik exact de omtrek van de muis uitgezaagd zodat de muis er klem in past. Verder stoppen we steeds een luciferhoutje onder de rechtermuisknop zodat deze niet ingedrukt kan worden. Dit werkt perfect!



Computer software

Daan vindt vooral aktie-reaktie spelletjes leuk waar leuk geluid bij zit en liefst moet er ook nog wat (bewegends) te zien zijn. We hebben voor hem op internet van alles gevonden waar hij mee kan spelen. Het moet dan software zijn waarbij je met één druk op de knop een aktie uit kunt lokken. En heel belangrijk is dat de muis daar niet voor bewogen hoeft te worden (er zijn erg veel éénknops-spelletjes te vinden, maar daar gaan ze er altijd van uit dat je wel gericht de muis kunt bewegen).

Ook heb ik zelf spelletjes gemaakt voor Daan. Dat gaat dan om voorleesboekjes waar hij zelf naar de volgende pagina kan bladeren. Maar ook een spelletje met plaatjes en geluiden van dieren op de boerderij en ook de liedjes van de DVD 'Zingen met Peer en Jolanda'.

Klik hier voor een overzicht van de software die wij voor Daan gebruiken (software op internet, maar ook een CD-Rom die je kunt bestellen).



DVD Kinderliedjes

In samenwerking met de Peuterrevalidatie van de St. Maartenskliniek in Nijmegen heb ik in 2005 een DVD gemaakt met liedjes voor Peuters en Kleuters met gebaren.

Alle kindjes van de Peuterrevalidatie in dat jaar hebben zo'n DVD gekregen en ik verkoop ze via deze website ook los.

Klik hier voor meer informatie over deze DVD. Hier staat ook een kort voorproefje van de DVD en de reakties van ouders die hem gekocht hebben.



DVD Kinderliedjes 2

Inmiddels hebben we een tweede DVD gemaakt van 'Zingen met Peerke en Jolanda'.

Deze DVD is op dezelfde manier opgezet als de eerste. Er staan 32 liedjes op en de DVD duurt 46 minuten.

We hebben bij deze DVD bewust zoveel mogelijk nieuwe gebaren gebruikt (In totaal worden er 174 gebaren gebruikt waarvan er 117 nieuw zijn, de eerste DVD bevat 119 gebaren).

Klik hier voor meer informatie over deze DVD.



Picto kaartjes

Omdat Daan de DVD met kinderliedjes zo leuk vindt en deze dus erg vaak bekeken heeft, leek het mij een leuk idee om meer te gaan doen met de picto's die voor elk liedje getoond worden. Onze redenatie is: als hij met zoveel aandacht naar die DVD kan kijken, dan bestaat er best een kans dat hij ook het verband gaat leggen tussen de picto's en de liedjes.

Daarom heb ik een setje met kaartjes gemaakt van alle picto's, dus voor elk liedje een kaartje. Deze heb ik geplastificeerd en nu gebruiken we die met Daan om hem te laten kiezen welk liedje we met hem gaan zingen.

Klik hier voor meer informatie over deze kaartjes.



DVD De Wereld van Koos

Samen met Klaaske Kamp heb ik een DVD gemaakt over Koos de Cavia. Deze DVD is speciaal gemaakt voor kinderen met een meervoudige beperking.

Op de DVD wordt het verhaal van Koos verteld, gespeeld en beleefd. Koos is een cavia die een feesthoedje vindt en dan gaat hij op zoek van wie dit hoedje is. Hij ontmoet daarbij vier verschillende dieren die elk een zintuig uitbeelden.

De DVD is bedoelt als inspiratiebron om zelf te gaan spelen met speciale kinderen met een meervoudige beperking. Het verhaal van Koos geeft een mooie richtlijn. De voorbeelden zijn eenvoudig en de materialen ook. Laat je inspireren...
En o ja, de hele DVD is voor de kinderen ook gewoon super leuk om naar te kijken en luisteren!

Klik hier voor meer informatie over deze DVD.



Schakelaar om hulp te vragen

Als communicatie-hulpmiddel hebben we zelf een knop gemaakt waarmee Daan om hulp kan vragen. De schakelaar zegt 'Kom eens hier' als je er op drukt. Deze knop kan Daan gebruiken om iemand te roepen (zodat hij niet hoeft te gaan mopperen om kenbaar te maken dat er iets aan de hand is).

We wilden een redelijk kleine en goedkope knop. Deze hebben we gevonden, maar bleek voor Daan toch nog te moeilijk om in te drukken. Daarom heb ik een houten ombouwtje gemaakt zodat hij hem wel makkelijk in kan drukken.

Later hebben we nog zo'n zelfde soort ombouwtje gemaakt voor een draadloze deurbel. Nu hij het principe kent van de knop kan hij ons ook roepen als we in een andere kamer zijn. (Wij zetten dan zelf de juiste knop bij hem).
Ook heb ik een speciaal plankje gemaakt aan een stang zodat hij de knop ook in kan drukken als hij op z'n speelmat ligt te spelen (op z'n rug)

Voor meer info klik hier.



Plankje voor schakelaars

We gebruiken voor Daan steeds vaker twee schakelaars om Daan keuzes te laten maken. Dit doen we op verschillende manieren, soms moet hij op de knop drukken voor 'nog een hapje' eten. We hebben een tijdje gewerkt met de ene knop voor 'Ja' en de andere voor 'Nee'. Tegenwoordig gebruiken we de schakelaars vaak in samenwerking met de computer. Met de ene knop kan hij steeds een ander speeltje laten zien op de computer, met de andere knop kiest hij dan (De knop zegt dan 'Ja, die!').

Nadat hij een keuze gemaakt heeft moeten de schakelaars van zijn blad gehaald worden omdat hij anders tijdens het spelen per ongeluk op de schakelaars drukt en dat werkt verwarrend. Om de schakelaars makkelijk van z'n blad af te kunnen halen en ze ook weer eenvoudig op de juiste plaats terug te zetten heb ik een plankje gemaakt voorzien van klittenvilt. Dit plankje hangt met touwtjes aan het blad en plakt aan de onderkant met een klein stukje klittenband op het blad. Op dit plankje zetten we de knoppen (met klittenband), deze blijven dan gewoon op het plankje zitten terwijl het voor aan het blad bungelt. Als hij klaar is met spelen draaien we het plankje weer terug op het blad en dan staan de schakelaars meteen weer op z'n plek.



Knop voor computer met kabel-beveiliging

Deze schakelaar is via een kabeltje gekoppeld aan de computer van Daan. (Niet rechtstreeks aan de computer, maar via een speciaal kastje, o.a. te koop bij Eelke Verschuur).

Dat werkt allemaal prima, alleen lukte het Daan steeds om z'n vinger achter het kabeltje te haken zodat hij het kabeltje eruit trok of daarmee de hele knop op de grond gooide. Om dit te voorkomen heb ik een speciaal plankje gemaakt waar ik de knop stevig op vast gezet heb en aan de achterkant heb ik een klein boogje gemaakt van hout wat er voor zorgt dat Daan niet meer bij het kabeltje kan. Bovendien is het zo ook meteen duidelijk welk gaatje achter in de knop gebruikt moet worden voor het kabeltje (de andere gaatjes heb ik voor de zekerheid ook nog dicht geplakt met duktape).

Het plankje zelf heeft aan de onderkant klittenband (daarmee staat hij hier op de foto vast op de statafel). Ook heb ik een gat in het plankje gemaakt zodat ik hem met een bout-en-moer vast kan zetten op het blad van z'n rolstoel (waar het klittenband niet meer goed kleeft).

De gebruikte schakelaar is inmiddels niet meer te koop, vergelijkbare schakelaars vind je o.a. bij schakelspeelgoed.nl en bij EelkeVerschuur.nl.



Schakelaar met liedje

Deze schakelaar is een normale praatknop waarop je geluiden kunt opnemen. Het extra wat deze knop heeft is dat je er middels een kabeltje ook rechtstreeks muziek op kunt zetten van b.v. je telefoon of een CD-speler.

Ik heb deze schakelaar bevestigd naast Daan z'n bed zodat hij zelf een liedje kan afspelen. Je kunt maar 1 geluid tegelijkertijd erin zetten en de opnameduur is max. 90 seconden. Ik heb nu 'alle eendjes zwemmen in het water' erop staan. De constructie die je op de foto's ziet heb ik zo gemaakt omdat ik de schakelaar 's avonds niet bij z'n bed wil hebben (zodat hij er niet 's nachts mee kan spelen), maar ik kan hem wel makkelijk in en uit halen. Bovendien wilde ik het bed niet beschadigen (met schroefjes) en wilde ik toch regelmatig een ander liedje er in kunnen zetten...

Voor meer info klik hier.



Elastiek op rolstoelblad

Om te voorkomen dat speeltjes van z'n blad afvallen gebruik ik meestal klittenband. Er zijn echter speeltjes die niet met klittenband vast te zetten zijn. Daarvoor heb ik een oplossing bedacht met elastiek. Ik heb aan de zijkant van het blad gaatjes geboord waar ik een postbode-elastiek aan vastgemaakt heb (met een kraal aan de buitenkant). Aan dit elastiek heb ik haakjes vastgemaakt die gemakkelijk te openen zijn om er een speeltje aan vast te klikken. Op deze manier kun je speelgoed strak spannen tussen de zijkanten van het blad waardoor het een leuk effect geeft als je er aan trekt en het vervolgens weer loslaat (sommige speeltjes met een lampje erin dat aangaat door te schudden gaan op deze manier ook aan).

Sommige speeltjes zijn ook niet vast te haken met een haakje. Daar maak ik dan eerst een touw aan vast, dit touw is dan wel weer vast te maken aan de haakjes. (De haakjes heb ik van gratis gekregen keycord's afgehaald).

Meer informatie hierover, krijg je gratis bij de aanschaf van het e-boek Speelgoed Maken voor Meervoudig Gehandicapten.



DVDSchijfjes

Bij dit speeltje ben ik geïnspireerd door de Cliniclowns theatertoer. Ze hadden namelijk buiten een waanzinnig grote stellage gemaakt van glimmende CD-Schijfjes die bewogen in de wind. Dat was zo'n prachtig gezicht dat ik eens van dichtbij ben gaan kijken. En toen zag ik dat ze de schijfjes heel slim opgehangen hadden. Namelijk een gaatje geboord ongeveer een centimeter binnen de rand. Met een schroef vast gezet op een achterplaat, maar het slimme was dat ze tussen de achterplaat en het schijfje, om de schroef heen, een kort buisje hadden geplaatst. Dit zorgt er dus voor dat de schijfjes altijd een centimeter voor het bord blijven hangen. Het is een heel mooi gezicht als ze 'schommelen' aan hun schroefje. Daan kan ze met z'n hand bewegen en zelfs een 'salto' laten maken rondom het schroefje. Ze spiegelen erg mooi en blijven behoorlijk lang 'schommelen'.

Voor meer info en een filmpje klik hier.



Elastiek speeltje met CD's

Dit speeltje is gemaakt van een dikke elastiek die ik gekocht heb bij een zeil-boten-materialen-website. De buitenste kraal heeft een extra dik gat waardoor de elastiek er op-en-neer doorheen kan, dit is nodig omdat de knopen in de elastiek anders los laten. Daan vindt het leuk om er tegenaan te slaan, maar ook om er aan te trekken en dan los te laten. Ook gaat hij bewust met z'n hand naar de schijfjes om deze te laten draaien...

Eigenlijk was het mijn bedoeling om er een houten standaard bij te maken zodat het een op zichzelf staand speeltje is, maar voorlopig is het een elastiek die ik moet bevestigen aan de speelgoedboog die bij z'n rolstoelblad hoort.

Inmiddels heb ik nog een heleboel speeltjes gemaakt op zo'n zelfde manier. Dus met elastiek aan z'n speelboog en daar diverse materialen aan gemaakt. Kijk hier voor meer ideeën!

Voor een filmpje klik hier.



Draaiende cylinder

Deze stellage bevat drie speel-mogelijkheden. Ze worden één-voor-één uitgelegd.

Dit speeltje kan zowel in zit als in ruglig gebruikt worden. Het is een draaiende cylinder wat geluid maakt en een mooi visueel effect geeft als je hem draait.

Dit speeltje is gemaakt van een blik aanmaaklimonade. Er zitten steentjes in voor het geluid en aan de buitenkant is eerst een gekleurd papiertje geplakt met daaroverheen een glitterende plakband. Aan de buitenkant heb ik twee houten steunen gemaakt met een gleuf erin zodat de cylinder laag en hoog gezet kan worden. Laag voor in z'n stoel. Eventueel wat hoger om te stimuleren dat hij zijn hand(en) verder optilt. En helemaal hoog voor als hij op z'n rug ligt te spelen.

Voor een filmpje klik hier.



Bierdopjes gordijn

Het witte bord wat hier rechtop gezet is, is de plank van zijn sta-tafel (deze is aan de ene kant een white-board en aan de andere kant een klitteband-bord). We hebben op de bovengenoemde stellage een paar plakjes gemonteerd zodat dit bord rechtop kan blijven staan (hij beweegt wel een beetje, maar valt niet om).

Aan deze kant hebben we een gordijn gemaakt van bierdopjes. Eerst hebben we horizontaal een touwtje trak om het bord geknoopt en daar hebben we vertikale touwtjes gehangen. Om deze touwtjes hebben we bierdopjes heen geklemd (dubbel gedrukt met het touwtje er tussen).

Dit gordijn maakt een leuk geluid en de touwtjes zijn makkelijk vast te pakken.



Klittenband bord

Als de plank van zijn statafel andersom gezet wordt kunnen er speeltjes met klittenband op geplakt worden.

We hebben deze constructie speciaal bedacht omdat Daan graag dingen vastpakt en lostrekt. We hadden dit gemerkt met andere speeltjes. In dit geval heb ik kleine stukjes hout aan elkaar gemaakt en deze omwonden met glitterende plakband. Aan de achterkant heb ik met een niet-pistool een klein stukje klittenband gemaakt. Daan kan deze glitterende blokjes nu vastpakken (omdat ze niet aan een touwtje bungelen) en ze vervolgens lostrekken. Dit kost een beetje kracht en vervolgens levert het een mooi scheurend geluid op. Als hij het speeltje goed losgetrokken heeft geeft dit meteen het voordeel dat hij het nog in z'n hand heeft dus dan kan hij het bekijken en in z'n mond stoppen.

De andere spulletjes zijn voel of rammel-speeltjes waar we ook een stukje klittenband op gemaakt hebben. (een zakje met munten, een zakje met een schuursponsje en een armbandje met een belletje).



Egel met wasknijpers

Bij dit speeltje kan Daan proberen de wasknijpers van de egel af te pakken. In de praktijk lukt hem dat meestal niet, maar hij kan ze er wel van af duwen of trekken. En dan vallen ze op de grond, ook een leuk effect en toch een aardige oefening.

De egel heb ik zo gemaakt dat hij in de standaard gezet kan worden waar ook het klitteband-bord geplaatst kan worden (zie hierboven).

Voor een filmpje klik hier.



Grote ballon met rijst

We zijn steeds op zoek naar nieuwe speeltjes waar Daan liggend op de grond mee kan spelen. Dat is fijn voor hem als hij even te moe is voor z'n stoel, statafel of loophulp.

Een eenvoudig speeltje wat hij erg leuk vindt is een 'reuzenballon' (te koop bij speelgoedwinkels, een gewone ballon kan ook, maar deze is sterker). Vul deze met iets wat rammelt en dan ophangen aan een touw boven z'n hoofd zodat hij er flink tegenaan kan meppen. Ik heb in deze ballon rijstkorreltjes gedaan, dat geeft een erg leuk geluid in een strak opgeblazen ballon. Maar je zou er ook een belletje of macaroni-wormpjes in kunnen doen. (Let op: geen steentjes want die zijn te scherp, dan klapt de ballon).

Hier hangt de ballon aan de kinderstoel van Lotte. Ook leuk is hem aan het plafond te hangen, dan slingert hij veel harder heen-en-weer!



Standaard gemaakt van kapotte stoel

Toen een stoel bij ons in huis het begeven had kreeg ik ineens een goed idee. Dit frame van de stoel is prima geschikt als standaard voor Daan z'n speeltjes waar hij in ruglig mee kan spelen! Zoals hier een doorzichtige strandbal. Ik heb een paar touwtjes gespannen van de ene naar de andere kant en daar hangen diverse speeltjes aan. Het leuke van deze standaard is dat hij er als het ware 'in' ligt en hij toch vrij rond kan blijven kijken.

Dus mocht je ergens op een rommelmarkt of zo een stoel tegenkomen die zo'n zelfde soort onderstel heeft, dan is het een fluitje van een cent om daar ook zo'n speelgoed-standaard van te maken.



Punchball

Hier hebben we dezelfde standaard gebruikt zoals hierboven. We hebben nu echter een Punchball gespannen tussen de twee poten in. Zo'n punchball is een grote stevige ballon met een oog aan de bovenkant waar een elastiek aan bevestigd is. Deze Punchballen zijn on-line te koop en soms ook in een speelgoedwinkel.

Doordat de ballon aan twee kanten vast zit geeft het een heel ander effect dan een ballon die aan een touwtje of elastiek hangt. Deze ballon gaat hard om zijn as draaien als je er van onderaf tegenaan slaat. Ik heb er dit keer kraaltjes in gedaan, die rollen leuk rond. Het voordeel van een elastiek is ook dat Daan de elastiek vast kan pakken en daarmee de ballon naar beneden kan trekken en als hij hem dan weer loslaat geeft dat ook een leuk rammelend effect.




Kerstslinger

Onze buurman en buurvrouw waren 50 jaar getrouwd. Toen hebben we bloemen gemaakt van goudpapier/folie. Deze bloemen werden allemaal weggegooid en dat vond ik toch zonde van het mooie glimmende en krakende papier. Ik heb de ijzerdraadjes uit de bloemen gehaald en de vierkante papiertjes als strikjes vastgebonden aan een touw. Dit hangt nu als een soort 'kerstslinger' aan de speelstandaard. Daan vindt het prachtig, het glinstert, het kraakt en hij kan het vastpakken. En als hij het in z'n mond stopt is dat geen probleem, want het is stevig en het kan er tegen om nat te worden

Het papier wat ik gebruikt heb is standaard kerstpapier wat per rol te koop was bij de Aldi en bij boekenwinkels, of on-line.





Ingepakte ballon

Dit keer een speeltje dat ik gevonden heb op een andere website, namelijk op hetprikkeltje.com, helaas bestaat deze site inmiddels niet meer".
Het is een grote ballon (punchball, zoals hierboven ook al gebruikt is), deze heb ik ingepakt met glimmende goudkleurige folie. Dit vindt je tegenwoordig in diverse winkels (o.a. de action) en wordt verkocht als inpakpapier. De folie glimt en ritselt en is erg leuk om tegenaan te slaan. In de ballon kun je naar wens nog kraaltjes of rijst doen en ophangen met een elastiek of touw.



Bal in netje

Daan kreeg een bal van Sinterklaas. Die bal zat nog in het netje van de winkel en ik dacht meteen: "Dat heeft Sint goed bedacht, een bal in een netje kun je ophangen, dus dan kan Daan er wat mee!". Ik bedacht ook meteen dat een netje de mogelijkheid biedt om er weer wat aan te knopen, zoals een belletje en kralen. Dan maakt het speeltje meteen geluid en is hij ook leuk om naar te kijken. Het netje was niet sterk genoeg voor Daan dus ik heb er inmiddels een ander netje omheen gemaakt. Dit is een netje waar poot-aardappels in gezeten hebben maar misschien is een netje waar sinaasappels in zitten ook wel sterk genoeg en anders kun je een netje haken, knopen of on-line kopen. Ik heb er twee belletjes aan vast gemaakt en vier gekleurde kralen. Daan vindt het meteen al leuk. En het grappige is dat een bal ook echt anders beweegt dan een ballon, hij draait bijvoorbeeld veel sneller om z'n as, het is echt een nieuw effect!

Voor een filmpje klik hier.




CD-Koker

Dit speeltje heb ik niet zelf bedacht maar werd me toegestuurd als tip vanuit een medewerker van Philips Healthcare. Zij hadden als team-buildings-dag speelgoed bedacht en gemaakt voor een woonomgeving van Meervoudig gehandicapten (wat een prachtig initiatief!).

Het is een lege koker waarin CD's of DVD's verkocht worden per 100 stuks. In de koker zitten vier knikkers met verschillende kleuren. Aan beide kopse kanten zijn vier gaatjes geboord waardoor twee postbode-elastieken gedaan zijn. De vier uiteinden van deze elastieken zijn samengebonden met een andere postbode-elastiek. Vervolgens is de kant die open kan dicht geplakt met duct-tape. Daar overheen heb ik glitterende plakband geplakt en ook aan de andere kant voor de sier twee soorten glitterende plakband, zodat het draai-effect visueel versterkt wordt.

Door de elastieken krijgt de koker een soort ongecontroleerde draai/stuiterbeweging waardoor de knikkers alle kanten op gaan. Ook is het mogelijk om de elastiek aan de zijkant naar je toe te trekken en los te laten wat weer een ander effect heeft. Kinderen met wat meer mogelijkheden dan Daan kunnen met twee handen de koker ook 'opdraaien' en later loslaten, dan tolt het geheel super hard rond.

Voor een filmpje, klik hier.



Bal in netje aan een Elastiek

Met mooi weer hebben we buiten in het tuinhuisje een elastiek opgehangen. Daaraan kunnen we dan regelmatig ander speelgoed ophangen voor Daan. Erg leuk! Nu hangt er een redelijk grote zware bal in (een leren volleybal).

Het netje is gehaakt door m'n schoonmoeder, maar je kunt natuurlijk ook gewoon een kant-en-klaar ballennetje kopen. Het is wel wat uitgelubberd door het gewicht van de bal. Voor dit doel is het misschien slim om draad van katoen te gebruiken, dat rekt niet zo veel uit.

Doordat ie in een netje zit en aan een elastiek hangt kan Daan hem vastpakken en naar zich toe trekken. En juist bij het loslaten of er tegenaan slaan maakt ie leuke 'stuiterende bewegingen'. Daan is er weer blij mee!

Voor een filmpje, klik hier.



KokerAanElastiek

Dit is een kartonnen koker waar posters vaak in verkocht worden. Door de koker heen heb ik een elastiek gespannen (de koker draait dus om de elastiek heen). In beide dopjes een gaatje geboord voor de elastiek. In de koker heb ik een paar steentjes gedaan voor het geluid. Aan de buitenkant spiraals gewijs brede plakband erop geplakt in twee kleuren. En de elastiek bevestigd aan de speelstandaard op Daan z'n werkblad.

Het is een eenvoudig speeltje, maar Daan vindt het wel leuk om er mee te spelen. Hij 'timmert' op de koker of trekt aan de elastiek om die vervolgens los te laten schieten.

Inmiddels heb ik nog een heleboel speeltjes gemaakt op zo'n zelfde manier. Dus met elastiek aan z'n speelboog en daar diverse materialen aan gemaakt. Kijk hier voor meer ideeën!

Voor een filmpje, klik hier.



Kartonnen rol aan koord

Voor z'n verjaardag hebben we dit speeltje gemaakt. Het is een eenvoudige dikke grote kartonnen buis beplakt met glinsterende tape, een mooi koord gedraaid en aan twee verschillende punten boven z'n hoofd opgehangen. Dat geeft een heel ander effect dan dingen die aan één punt opgehangen worden. Daan kan er tegenaan slaan, en hij kan ook het koord vastpakken en naar zich toe trekken en er mee schudden en zo. Weer een leuk speeltje voor de afwisseling.

Voor een filmpje, klik hier.



Fietsbel

Dit is een normale grote fietsbel die ik vastgezet heb op de Stoel Standaard die we over Daan heen kunnen zetten als hij ligt te spelen. Het 'knopje' van de bel heb ik verlengd door er een stevige ijzeren klem op vast te zetten en deze klem heb ik vervolgens met stevig tape vast geplakt. Deze lengte heeft Daan wel nodig omdat hij nooit 'recht naar beneden trekt'. Vervolgens heb ik aan het einde van de klem een koordje vast gemaakt waar ik op twee verschillende hoogtes een grote kraal vast gemaakt heb. Ik heb gekozen voor een ronde en een vierkante kraal. Op deze manier kan Daan zelf uitproberen waar hij bij kan en hoe hij er geluid uit kan krijgen.

Het heeft best een hele tijd geduurd voordat hij bewust 'aan de bel trok' maar inmiddels (na een half jaar of zo) heeft hij het echt onder de knie!

Voor een filmpje, klik hier.



Zwenkwieltjes

Dit speeltje heb ik nagemaakt van een andere gehandicapte jongen die ook naar de Cliniclowns Theatertoer ging. Hij had een plankje op z'n werkblad zitten met daarop vier verschillende kleuren zwenkwieltjes. Dit speeltje bleek door opa gemaakt te zijn en de zwenkwieltjes waren zo bij de bouwmarkt te koop.

Thuis gekomen ben ik opzoek gegaan naar zwenkwieltjes op internet, maar daar kon ik geen leuke vinden. Toen naar de bouwmarkten en bij de Karwei verkochten ze deze 'design' zwenkwieltjes in vier kleuren (merk/type castor design meubelrollen, 75mm). Voor Daan heb ik er twee op een plankje gezet omdat hij alleen met z'n rechterhand kan spelen en op deze manier houden we voldoende ruimte over op z'n blad voor z'n kom-eens-hier-knop.

De wieltjes kunnen draaien om hun as maar ze kunnen ook nog eens ronddraaien in z'n geheel. Erg leuk voor kinderen die van 'friemelen' houden. En het speeltje maakt bijna geen geluid, dus ook handig op plaatsen waar je zo min mogelijk geluid wilt maken.

Voor een filmpje, klik hier.



Zwenkballetjes

Dit speeltje is ook gemaakt van zwenkwieltjes, maar dan van brede wieltjes die meer op een balletje lijken dan op een wieltje. Het is een wit en een zwart wieltje. Het speeltje is nog veel kleiner dan bovenstaand speeltje, dus makkelijk in een tas mee te nemen.

Deze wieltjes zijn ook kant-en-klaar in de bouwmarkt te koop en zijn voor dit speeltje dus ondersteboven op een plankje gemonteerd.
Daan vindt de speeltjes een beetje leuk, niet echt super, maar Daan houdt ook meer van speeltjes die geluid maken. Dit speeltje is, net als bovenstaand speeltje, handig voor als je bij een presentatie bent, of in de film, in de kerk, enz. enz.

Voor een beter visueel effect heb ik nog een paar glitterende stickertjes op de wieltjes geplakt.




Belletjes standaard

Dit speeltje heb ik welliswaar niet helemaal zelf gemaakt, maar wel aangepast. Daan heeft het ooit voor z'n verjaardag gekregen en inmiddels was het helemaal versleten. Ik heb er drie nieuwe elastieken in gemaakt (gekocht via een zeil-boten-materialen-website, de dunne variant van 2 mm). Deze heb ik vast geknoopt bij de houten kraal aan de buitenkant. Wat heel mooi is gemaakt, is dat de kraal aan de buitenkant ingeboord is met een iets grotere maat boor, waardoor het knoopje in de kraal verdwijnt, dus niet zichtbaar is.

Ik heb gekozen voor verschillende belletjes. De bovenste heb ik strak aangetrokken met tyraps, dat heb ik gedaan om een ander effect te krijgen dan de 'bungelende belletjes'. Ik weet nog niet of ik daar zo enthousiast over ben, want nu staan ze ook regelmatig op z'n kop bovenop de elastiek en ze gaan ook heel strak tegen elkaar aan zitten omdat Daan hard aan het elastiek trekt...

Voor een filmpje, klik hier.



Bel en varken op plankje

Dit speeltje is ontstaan doordat Daan twee dingen had gekregen waar hij niet zelfstandig mee kon spelen. Ik heb een manier bedacht om ze vast te zetten op een plankje, wat weer op z'n rolstoelblad bevestigd kan worden. Op deze manier kan Daan er zelfstandig mee spelen.

Het belletje was geschikt om op een fiets-stuur te bevestigen, dus op een ronde stang. Daarvoor in de plaats heb ik een stukje bezemsteel gebruikt. Dit stukje bezemsteel heb ik vervolgens vast gemaakt op twee stukjes hout waarin ik een uitsparing gemaakt heb voor de vorm van de bezemsteel. En dat geheel heb ik vast geschroefd op een plankje.

Het varkentje zit veel minder stevig vast, gewoon twee elastieken voor gebruikt die ik ergens had gevonden. Ze zitten onder het plankje vast geklemd. Als Daan z'n best doet krijgt hij deze wel los... Maar dat is dan ook weer een leuk effect ;-).

Voor een filmpje, klik hier.



Winkel belletjes

Dit speeltje bestaat uit twee metalen bellen die vaak gebruikt worden in een winkel, op de toonbank. Ik heb deze twee winkel-bellen vastgeschroefd op een houten plankje. (Overigens zijn dit geen gestemde belletjes, maar als je twee verschillende maten koopt heb je wel verschillende toon-hoogten).

Wel belangrijk om even te vermelden: Daan heeft een spalkje aan z'n hand waardoor het bij hem geen pijn doet als hij hard op de belletjes slaat, dit kan anders wel pijnlijk zijn omdat het hele kleine knopjes zijn.

Voor een filmpje, klik hier.



Plankje met heel veel touwtjes

Dit speeltje heeft de zus van Daan gemaakt voor zijn verjaardag! Het is een vierkant plankje met her en der gaatjes erin geboord ter dikte van een touw. Door elk gat is een stukje touw gedaan met aan de bovenkant een knoop en aan de onderkant grote houten kralen en belletjes. Aan de bovenkant in het midden een ophang-oog bevestigd en opgehangen aan de paraplu-standaard die aan Daan z'n rolstoel zit bevestigd.

Daan vindt het een erg leuk speeltje. Dat is best opvallend omdat het niet zoveel geluid maakt en de meeste speeltjes met weinig geluid vindt hij niet zo leuk. Kennelijk is de hoeveelheid aan beweging die er te zien en te voelen is voldoende om het toch heel leuk te maken!

Voor meer foto's, klik hier.



Spalken speeltje

Dit is eigenlijk best een raar speeltje. Het zijn namelijk gewoon twee oude spalken met een scharnier erin op een plankje geschroefd.

Ik was aan het opruimen en kon het niet laten om iets te bedenken voor deze spalken. Dat kwam door het scharnier dat er aan zit. Daarin zag ik dan weer mogelijkheden ;-). Het scharnier is instelbaar in 'kracht', dus je kunt hem zo instellen dat hij 'moeizaam beweegt' of juist dat hij heel makkelijk scharniert. Ik heb hem nu op makkelijk staan. Daan kan er dus aan trekken en dan weer los laten. Of vasthouden en op-en-neer blijven bewegen.

Ik heb er nu nog van klittenband twee lussen aan zitten zodat Daan het daar makkelijk aan vast kan pakken. Ik wil proberen of hij uiteindelijk ook de spalk zelf aan de bovenkant kan pakken en naar zich toe kan trekken (goed voor z'n motoriek om z'n arm zo ver naar boven te strekken). Ben benieuwd of dat gaat lukken...

Voor een filmpje, klik hier.



Molenstandaard

Dit speeltje heb ik gemaakt a.h.v. een beschrijving uit het e-boek "Speelgoed maken voor meervoudig gehandicapten".

Dit speeltje is eigenlijk een standaard met een ijzeren ring aan draadjes, te koop in knutselwinkels, of evt kan een borduur-ring ook gebruikt worden. Aan de ring kunnen naar eigen idee speeltjes gehangen worden. Denk daarbij aan belletjes, voelmaterialen, glinsterende (plastic) kerstballen, enz. De speeltjes kunnen vastgepakt worden en rondgeslingerd. De standaard zorgt ervoor dat de speeltjes automatisch weer terugdraaien.

Ik heb er nu houten kralen aanhangen met touwtjes. Als Daan 'lekker bezig' is raken deze wel snel in de knoop, om dat te voorkomen moeten de touwtjes die onder aan de ring geknoopt worden kort gehouden worden.




Zweefmolen speeltje

Dit is een speeltje wat eenvoudig te maken is. De basis is een rond plankje met een gat in het midden dat opgehangen is met vier touwtjes aan een rechtopstaand paaltje. De diertjes die erop staan heb ik los gekocht en aan de onderkant een gaatje in geboord. Ik heb de gaatjes bewust groter gemaakt dan de stokjes waar ze op staan zodat ze eraf gehaald kunnen worden (door Daan of door mij om eens af te wisselen).

De bedoeling is om het schijfje, evt. met behulp van de touwtjes, te laten draaien. Dan draait ie eerst de ene kant en daarna de andere kant op. In het begin begreep Daan dit niet en probeerde hij het speeltje om te trekken. Om dat te voorkomen heb ik een gat in de bodemplaat geboord zodat ik het speeltje met een bout vast kon zetten op z'n rolstoelblad. Daan bleek te sterk geworden te zijn, want toen brak hij het speeltje vlak boven de grond af. Dus heb ik het paaltje verstevigd met een metalen buisje en een extra bodemplaatje toegevoegd zodat het geheel weer stevig werd.
Inmiddels snapt Daan het prima en dat kun je zien op het filmpje...

Voor een filmpje klik hier.



Tastcylinders

Ook dit speeltje heb ik gemaakt a.h.v. een beschrijving uit het e-boek "Speelgoed maken voor meervoudig gehandicapten".

Dit is een tast-speeltje, wat wil zeggen dat het gemaakt is om ervaringen op te kunnen doen met de tast-zintuigen. Dus het voelen van verschillende materialen, met de handen of de mond.

Alle staafjes staan los in de bak met gaten en kunnen er dus uitgepakt worden. Ik heb gekozen voor zoveel mogelijk verschillende materialen, dus dingen die hard aanvoelen, of zacht, of ribbelig. Bovendien zijn ze verschillend van kleur zodat het ook leuk is om naar te kijken.

Materialen: rood vilt, blauw glanspapier, grof en fijn schuurpapier, rubber- en ijzerdraad, katoen, bolletjesstof, ribbelkarton, antislipmatje, schuursponsje (beide kanten) en touw.

Het kistje is een dubbel wijnkistje waar gaten in geboord zijn met een 7-gaten-boor. De staafjes zijn gemaakt van een bezemsteel en zijn voor de helft verzonken in het kistje.

Een uitgebreide beschrijving van het speeltje, inclusief bouwtekening staat in het e-boek Speelgoed Maken voor Meervoudig Gehandicapten. Deze uitgebreide beschrijving kun je ook los aanvragen voor €1,=. Stuur hiervoor een mailtje, dan krijg je van mij een betaalverzoek en stuur ik de beschrijving direct via de mail naar je toe.

Voor een filmpje klik hier.



Nutridrink speeltje

Dit speeltje is gemaakt van vier lege nutridrink flesjes (flesjes van dieetvoeding, die we dagelijks weg gooien). Deze flesjes hebben een mooie maat om vastgepakt te kunnen worden (hoewel dat nog niet zo makkelijk is voor Daan). Het principe van het speeltje is dat Daan de flesjes kan omgooien of vastpakken en ze naar zich toe kan trekken. Ze zitten vast met een elastiek. Hij kan er ook mee schudden, in elk flesje zit een ander materiaal wat dus verschillende geluiden geeft. Als de flesjes allemaal omliggen kan hij (of iemand anders) ze weer recht trekken door aan de kralen te trekken die aan de andere kant van het elastiek vast zitten. Dus als de flesjes buiten zijn bereik liggen zou hij ze toch weer terug kunnen trekken.

Voor een filmpje klik hier.



Houten molen met ringetjes

Deze houten molen heeft lange en korte stokjes met aan het einde gekleurde kralen. Aan elk stokje zit een ringetje en die geven een leuk ratelend geluid als de molen rondgedraaid wordt.

In tegenstelling tot de meeste speeltjes heb ik voor dit speeltjes bijna alle materialen gekocht. Een lange houten stok van twee meter lang en houten gordijnringen bij een bouwmarkt. De kralen die maar aan één kant een gat hebben heb ik gekocht bij Barry Emons (aangepast spelmateriaal)(/a> want die kon ik nergens anders vinden. Evt. kun je on-line ook gewoon grote normale kralen kopen.

Het middelste deel waar de stokjes in zitten heeft mijn buurman met een draaibank gemaakt.

Daan kan er mee spelen als hij er naast ligt of als hij zit in zijn stoel. Hij vindt dit duidelijk moeilijker dan het wiel met kralen die aan dezelfde standaard bevestigd zit.



Bonenbad

Een oud baby-badje kan prima dienst doen als 'bonenbad'. Dat is weer eens wat anders dan een ballenbak.

In het begin kon Daan ook nog in zijlig spelen met de bonen. Hier moest je wel goed bij opletten dat hij de bonen niet in z'n mond stopte.

Maar ook als hij zit is het een leuk speeltje. Je kunt je handjes en voetjes verstoppen en weer tevoorschijn halen. En je kunt er ook leuk mee spelen samen met je zusje...



Bonenbad op schommelplank

Aan een normale schommel-standaard heb ik een plank gemaakt waar Daan liggend op kan schommelen (zie volgende foto).

Om de hoofdbalans te stimuleren kan deze schommelplank ook gecombineerd worden met het bonenbad. Dit was voor Daan echter nog wel erg moeilijk.



Schommelplank

Dit is een ligschommel. Hier kan Daan in ruglig of buiklig op liggen terwijl hij schommelt. Op deze foto ondersteunen we hem met een bolletjes-kussen. (wat we overigens ook zelf gemaakt hebben, dit is een heerlijk kussen om op te ontspannen, we hebben dit gemaakt van piepschuim bolletjes in een kussen dat zo groot is als Daan lang was).

De plank is gewoon een langwerpige plank met op elke hoek een haak waar de touwen aan bevestigd zijn.

Aan de bovenkant heb ik grote musketonhaken gebruikt zodat deze plank makkelijk gewisseld kan worden met de andere schommel.



Buiklig Schommel

Bovengenoemde schommelplank heeft een aantal jaren ongebruikt in de schuur gestaan (omdat Daan te beweeglijk was en dus van de plank af kon rollen) tot Daan een ligorthese kreeg. Met deze ligorthese kan Daan zelfstandig op z'n buik blijven liggen zonder om te rollen en zonder z'n armen onder z'n lichaam te trekken. Ineens bedacht ik dat deze orthese prima op de schommelplank past.

Dit is dus weer een extra manier waarop Daan lekker buiten kan spelen. Als hij langzaam schommelt kan hij tussendoor z'n hoofd optillen, maar als hij te hard gaat laat hij z'n hoofd lekker liggen op het kussen en geniet hij van de heerlijke (snelle) beweging!

Als we de ligorthese binnen gebruiken ligt hij op een bijpassend wigkussen zodat Daan z'n hoofd wat hoger ligt. Op deze manier kan hij wat makkelijker z'n hoofd optillen. Op de schommelplank gebruiken we deze wig niet omdat we de plank zelf al wat schuin kunnen hangen. Hierdoor is de ligorthese wat minder groot en dus makkelijk op de schommelplank te leggen.



Maxicosi Schommel

Hier hebben we een oude maxi-cosi aangepast zodat hij als schommel gebruikt kan worden.

Het enige wat we aan hebben moeten passen is twee gaten in de rugleuning. Bij de voeten hebben we het touw gewoon door de bestaande uitsparingen kunnen doen.

Het voordeel van een maxi-cosi is dat er meteen gordeltjes aanwezig zijn om hem vast te zetten. Daan vind het heerlijk, hoe harder hoe liever!



Wiel met kralen


Dit wiel van een kinderfiets is voorzien van een soort kralen die zo bij de fietsenmaker te koop zijn (overigens zo'n fietswiel ook). We hebben hem voorlopig opgehangen aan twee touwen tussen de standaard van de schommel. Daan vindt het geweldig om dit wiel rond te draaien en dan te kijken en luisteren naar de ratelende kralen.

Klik hier voor een filmpje en meer mogelijkheden met dit wiel.



Voetenbadje

In de zomer, als het erg warm is buiten, vindt Daan niets leuker dan lekker met z'n voeten in een badje met (koud) water trappelen. Dit is een eenvoudig baby-badje, die zijn in diverse vormen te koop (rond, vierkant). Meestal zijn ze maar twee ringen hoog en dat is precies goed. Er kan net voldoende water in om echt te kunnen spetteren en de beentjes liggen lekker op de zachte rand.

We hebben er meteen twee gekocht zodat hij bij opa en oma ook heerlijk buiten kan spelen zonder dat hij last krijgt van de warmte!



Hangmat

In een hangmat liggen vindt Daan alleen leuk als hij ook ergens mee kan spelen. Toen hij nog klein was kneep ik wel eens een speeltje vast met een wasknijper aan de rand van de hangmat zelf, maar dat werkt nu niet meer.

Dus heb ik nu iets nieuws bedacht. Een draad gespannen tussen de twee ogen waar de hangmat aan hangt, in ons geval dus tussen de éne en de andere kant van de standaard. Erg handig. Aan dit touw kan ik dan elke keer weer iets anders ophangen.

Nu hangen er twee plastic spiegelende kerstballen aan en een paar sliertjes van het Kralengordijn.



Hangmat met voeten eruit

Met deze hangmat (zonder houten stokken) kan Daan met z'n onderbenen over de rand gelegd worden. Als we z'n voeten dan steun geven met stoeptegels of iets dergelijks, dan kan Daan zichzelf afzetten en daardoor een beweging zetten in de hangmat.

Dit is een idee van 'de kracht van eenvoud' wat we uitgeprobeerd hebben bij Daan. Voor Daan was het best moeilijk, maar wellicht voor anderen een leuk idee!

Nog een tip voor zo'n hangmat: ik stop er wel eens een stok tussen om ervoor te zorgen dat Daan niet helemaal 'ingesloten' wordt aan de bovenkant (dus om de hangmat wat meer 'open te houden').

Voor een filmpje klik hier.



Slingerbal

Dit is een hele grote ballon in een hoes van stof en dan opgehangen aan een duikelrek in dit geval. De hoes kun je zelf maken volgens uitleg van mammaduizendpoot.com. Nog leuker is om hem hoger op te hangen, dus aan een schommel-standaard. Het leuke aan deze opstelling is dat Daan 'naast' de bal zit. Dit is een groot voordeel omdat hij nu bij de bal kan om er tegenaan te slaan ondanks dat hij erg ver achterover gekanteld zit (vanwege z'n scoliose). Als de bal voor hem zou hangen komt hij steeds tegen z'n knieën aan en kan hij er dus niet bij. Bovendien kan de bal zo ook wat lager hangen zodat hij hem ook niet tegen z'n hoofd aan krijgt. We hebben er ook nog een lint aan gehangen wat in een lus eindigt zodat Daan deze kan pakken en er op die manier ook nog mee kan spelen. Dit laatste lukt hem alleen als we het lint aangeven.

Daan vindt het erg leuk om hiermee te spelen. Helemaal fantastisch vindt hij het als we een stukje verder op een tafel lege blikken (van ranja o.i.d.) neer zetten zodat hij ze 'omver kan kegelen' en ze met veel lawaai op en van de tafel vallen...

Dit idee komt van 'de kracht van eenvoud'.

Voor een filmpje klik hier.



Waterballonnen

Lotte had met een vriendinnetje ballonnen opgehangen aan haar duikelrek. Ballonnen gevuld met water.

Ineens bedachten we: Hé dat is vast ook leuk voor Daan. En inderdaad. waterballonnen voelen heel anders en reageren heel anders dan normale ballonnen. Daan vond het wel interessant maar werd er niet heel enthousiast van. Nu moet ik zeggen dat het in die week ook wel heel erg warm was buiten.

Wel een heel bijzondere ervaring als zo'n ballon dan knapt...

Voor een filmpje klik hier.



Bellenrad

Ook dit speeltje heb ik gemaakt a.h.v. een beschrijving uit het e-boek "Speelgoed maken voor meervoudig gehandicapten".


Daan is erg enthousiast, hij heeft er de hele vakantie ontzettend veel mee gespeeld. Het is leuk om naar te kijken, het klinkt leuk met al die belletjes en het belangrijkste: het draait super makkelijk. Dit komt omdat het rad draait op het asje van een rolschaatswieltje!

Daan kan er liggend mee spelen, maar ook als hij zit. De gele knopjes heb ik toegevoegd omdat ik anders bang was dat hij hem niet rond kon draaien omdat hij geen houvast zou hebben, maar dat was eigenlijk niet nodig.
Een uitgebreide beschrijving van het speeltje, inclusief bouwtekening staat in het e-boek Speelgoed Maken voor Meervoudig Gehandicapten. Deze uitgebreide beschrijving kun je ook los aanvragen voor €1,=. Stuur hiervoor een mailtje, dan krijg je van mij een betaalverzoek en stuur ik de beschrijving direct via de mail naar je toe.

Voor een filmpje klik hier.




Knikkerrad

Ook dit speeltje heb ik gemaakt a.h.v. een beschrijving uit het e-boek "Speelgoed maken voor meervoudig gehandicapten".

Daan is erg enthousiast, de knikkers maken een wat harder geluid en het is leuk om te zien hoe de knikkers rondspringen. Het draaien gaat weer soepel omdat we ook hier een rolschaatswieltje hebben gebruikt maar dit rad blijft niet zo lang doordraaien omdat de knikkers omlaag vallen en daarmee het draaien afremmen.

Daan kan er liggend mee spelen, maar ook als hij zit.

Een uitgebreide beschrijving van het speeltje, inclusief bouwtekening staat in het e-boek Speelgoed Maken voor Meervoudig Gehandicapten. Deze uitgebreide beschrijving kun je ook los aanvragen voor €1,=. Stuur hiervoor een mailtje, dan krijg je van mij een betaalverzoek en stuur ik de beschrijving direct via de mail naar je toe.

Voor een filmpje klik hier.



Draaiende wiel lichtjes

Dit speeltje heb ik voor Daan z'n verjaardag gemaakt op een manier die ik al eerder gebruikt heb. Namelijk door een wieltje van een rolschaats/skate te gebruiken. Dit wieltje zorgt er namelijk voor dat het speeltje heel goed draait met weinig weerstand. Dus ook lang door blijft draaien.

Aan de voorkant heb ik een 'wiel led verlichting' gemaakt (b.v. te koop bij bol.com, wij hebben een iets andere die knipperende wisselende patronen geeft, gekocht in Den Bosch bij SoLow). Het leuke van deze fiets led verlichting is dat deze automatisch begint te knipperen bij beweging en dat is natuurlijk super leuk voor Daan. En als je even googled kom je waanzinnig veel verschillende mogelijkheden tegen.

Er was nog wel één probleem op te lossen, namelijk dat deze led-verlichting het alleen doet in het donker. Dus hebben we gekeken waar de lichtgevoelige sensor zat en die heb ik afgeplakt met ductape. Dus nu doet hij het ook in het licht. De bewegings-sensor is minder gevoelig dan ik verwacht had. Deze doet het niet bij draaien, maar alleen bij schokjes. Dus als je er hard tegenaan slaat, maar ook als Daan hard op z'n blad timmert. Maar goed, hij is ook al leuk als hij gewoon draait en soms begint hij er ook nog bij te knipperen! Helemaal leuk!

Aan de andere kant van de draaiarm heb ik nog een blokje hout gemaakt met z'n naam erop als tegengewicht zodat hij 'redelijk in balans' is en daarbij dus langer door draait.

Voor meer informatie en een filmpje zie hier.



Fidget spinners

De eens zo populaire rage van fidget spinner is inmiddels weer voorbij. Daardoor zijn deze spinners voor een prikkie op de kop te tikken én ze zijn heel geschikt om te verwerken in houten speelgoed. De dopjes in het midden zijn er heel eenvoudig af te wippen en dan heb je een mooi gat waarmee je de spinner op een stevige bout kunt monteren. Ik heb gekozen voor drie recht op staande plankjes zodat de spinners mooi op oog-hoogte draaien. Dat is een motivatie om naar voren te kijken en natuurlijk een goede oefening om de hand hoog op te tillen.

De spinners draaien heel makkelijk, je hoeft ze maar aan te raken en ze beginnen te tollen. De middelste in Daan z'n speeltje is een wat stevigere variant, die is zwaarder en draait daardoor ook veel langer door. De buitenste twee zijn lichter in gewicht en er zitten ook lichtjes in verwerkt. Deze zijn met een kabeltje op te laden en met een heel klein schakelaartje aan een uit te zetten (met een vingernagel). Het voordeel van de lichtjes is dat ze prachtige wisselende patronen geven als ze ronddraaien. Het nadeel (voor Daan) is dat ze de hele tijd blijven knipperen, dus ook als ze niet draaien. Daardoor is het voor Daan geen motivatie meer om ze te draaien, ze knipperen ten slotte al en dat is ook leuk om naar te kijken...

Voor meer informatie en een filmpje zie hier.



Minion Speeltje met speelgoed verhoger

Dit Minion speeltje heeft Daan gekregen voor zijn verjaardag en ik heb het zo aangepast dat Daan er zelfstandig mee kan spelen.

Ik heb gaatjes in een plankje gemaakt waar de voetjes van de Minion precies in passen, vervolgens heb ik een klein latje over de voetjes heen geschroefd zodat ze vast zitten.

En daarna heb ik nog een 'speelgoed-verhoger' gemaakt om te zorgen dat het speeltje 'in beeld kwam' voor Daan. Als ik hem rechtstreeks op het blad zette keek Daan er overheen en zag hij helemaal niet wat voor speeltje er voor z'n neus stond omdat het te laag was. Deze speelgoed-verhoger is universeel, daar kan al het speelgoed van Daan op gezet worden. Het speelgoed kan vast gezet worden met een bout en een vleugelmoer en de speelgoedverhoger zelf kan op eenzelfde manier vastgezet worden op Daan z'n rolstoelblad.

Het Minion speeltje zelf maakt overigens een steeds wisselend leuk geluid als je hem om z'n as draait. En de 'slinger' die hij in z'n hand heeft slingert dan rond en kan er ook uit getrokken worden.

Voor meer informatie en een filmpje zie hier.



Keukenrol houders

Hoe simpel kan een nieuwe speeltje zijn! Dit zijn gewoon twee standaarden voor een keukenrol, vast geklemd onder het elastiek van z'n blad en dan twee lege blikken/bussen er boven op. Weer uren plezier voor Daan.

De bussen maken een speciale draaiende beweging omdat ze niet echt vast zitten. Ze hangen een beetje schuin op een punt op elke standaard. En als je er tegenaan slaat gebeurt er dus telkens iets anders. Als hij heel hard slaat weet hij de bussen er zelfs af te krijgen.

Voor een filmpje klik hier




Kleerhanger Bamboe

Ook dit speeltje heb ik gemaakt a.h.v. een beschrijving uit het e-boek "Speelgoed maken voor meervoudig gehandicapten".

Dit is een klein houten kleerhangertje met daaraan dunne bamboe staafjes in verschillende lengten. De bamboe staafjes zitten aan een draad geregen afgewisseld met gekleurde houten kralen. Het maakt een aangenaam zacht geluid als je er tegenaan slaat.

Dit speeltje kun je b.v. ophangen aan een babygym om er onder te liggen, maar kan ook aan het plafond of een standaard opgehangen worden om er zittend mee te spelen. Hier hangt het aan de buigbare arm van een staande lamp.

Een uitgebreide beschrijving van het speeltje, inclusief bouwtekening staat in het e-boek Speelgoed Maken voor Meervoudig Gehandicapten. Deze uitgebreide beschrijving kun je ook los aanvragen voor €1,=. Stuur hiervoor een mailtje, dan krijg je van mij een betaalverzoek en stuur ik de beschrijving direct via de mail naar je toe.

Voor een filmpje klik hier.



Windgong

Dit is een normale grote bamboe windgong. Ik heb er een paar kraaltjes aangemaakt omdat hij toch uit elkaar gevallen was, maar eigenlijk gaat het om het geluid. Zo'n windgong (groot of klein) maakt gewoon een heel specifiek geluid en is daardoor erg geschikt als speeltje.

Hier hangt hij aan een haakje onder onze schouw waar toch geen kachel meer staat. Maar hij kan natuurlijk ook prima opgehangen worden aan een beugel aan de muur of aan het plafond (wel stevig ophangen, want deze gong is behoorlijk zwaar).

Er bestaan ook beugels waar je iets aan kunt hangen en die je aan een tafel kunt klemmen, zoals deze.




Rolschijf

Ook dit speeltje heb ik gemaakt a.h.v. een beschrijving uit het e-boek "Speelgoed maken voor meervoudig gehandicapten".

Het is een houten wiel die met een asje in twee gootjes ligt waardoor het wiel heen-en-weer kan rollen. Het wiel is in verschillende kleuren geverfd zodat het een leuk visueel effect heeft als het rolt. De gaten in het speeltje zorgen ervoor dat je deze kleuren ook aan de onderkant terug ziet komen.
Ik heb het wiel aan de ene kant Rood met Wit geverfd en aan de andere kant in Rood, Wit en Zwart. Ook heb ik beide kanten een andere kleur gegeven om wat meer verschillende effecten mogelijk te maken.

Voor Daan is dit nog wel een moeilijk speeltje omdat de schijf echt in een bepaalde richting geduwd of getrokken moet worden om te gaan rollen.

Een uitgebreide beschrijving van het speeltje, inclusief bouwtekening staat in het e-boek Speelgoed Maken voor Meervoudig Gehandicapten. Deze uitgebreide beschrijving kun je ook los aanvragen voor €1,=. Stuur hiervoor een mailtje, dan krijg je van mij een betaalverzoek en stuur ik de beschrijving direct via de mail naar je toe.

Voor een filmpje klik hier.



Springpoppetjes

Ook dit speeltje heb ik gemaakt a.h.v. een beschrijving uit het e-boek "Speelgoed maken voor meervoudig gehandicapten".

Dit speeltje heeft vier losse poppetjes die omhoog komen als op de voorste knoppen gedrukt wordt. Door het gewicht van de poppetjes komen de knoppen na het indrukken vanzelf weer omhoog. Als je hard drukt worden de poppetjes gelanceerd en komen ze uit hun 'holletje'.

Persoonlijk viel het mij wel tegen om dit speeltje te maken. Ik heb zelfs de kolomboor van m'n buurman moeten gebruiken om de diepe gaten te kunnen boren. Ook het afstellen van het ijzertje waarom de boel scharniert was best lastig. Maar... het is wel een heel leuk speeltje geworden. En voor Daan een echte uitdaging omdat hij gericht op de 'knoppen' moet drukken en dat ook met kracht kan doen voor een extra effect!

Een uitgebreide beschrijving van het speeltje, inclusief bouwtekening staat in het e-boek Speelgoed Maken voor Meervoudig Gehandicapten. Deze uitgebreide beschrijving kun je ook los aanvragen voor €1,=. Stuur hiervoor een mailtje, dan krijg je van mij een betaalverzoek en stuur ik de beschrijving direct via de mail naar je toe.

Voor meer informatie, inclusief filmpje klik hier




Draaischijf

Ook dit speeltje heb ik gemaakt a.h.v. een beschrijving uit het e-boek "Speelgoed maken voor meervoudig gehandicapten".

Dit is een heel makkelijk draaiende schijf met aan de bovenkant klittenvilt. Je kunt hier dus allerlei materialen op vastzetten als ze maar voorzien zijn van klittenband. Afhankelijk van de interesses en mogelijkheden van je kind kunnen dat b.v. rammelende of glinsterende dingen zijn. Maar je kunt er b.v. ook picto-kaartjes op vastzetten zodat je kind de schijf kan draaien en aanwijzen wat hij wil hebben/doen.

Mocht je zelf niet in de mogelijkheid zijn om zo'n draaischijf zelf te maken kun je er ook eentje kant-en-klaar kopen, deze draait dan wel minder soepel door het ontbreken van de lagers in het rolschaatswieltje.

Het speeltje is vrij eenvoudig te maken, maar je hebt wel een rolschaatswieltje nodig (misschien wel goedkoop aan te komen via marktplaats) en klittenvilt (te koop bij Barry Emons, beige en zelfklevend, of Eelke Verschuur, zwart en niet zelfklevend maar wel een veel groter stuk).

Een uitgebreide beschrijving van het speeltje, inclusief bouwtekening staat in het e-boek Speelgoed Maken voor Meervoudig Gehandicapten. Deze uitgebreide beschrijving kun je ook los aanvragen voor €1,=. Stuur hiervoor een mailtje, dan krijg je van mij een betaalverzoek en stuur ik de beschrijving direct via de mail naar je toe.





Verstelbare Tafelstandaard

Ook dit speeltje heb ik gemaakt a.h.v. een beschrijving uit het e-boek "Speelgoed maken voor meervoudig gehandicapten".

Deze tafelstandaard bestaat uit drie delen. De staande delen worden op het blad van de rolstoel vastgezet met tafelklemmen en de houten stok kan er dan eenvoudig doorheen gestoken worden (los of evt. vast te zetten).

Aan de stok kunnen dan steeds andere speeltjes gehangen worden en de stok kan op verschillende hoogtes geplaatst worden, afhankelijk van de mogelijkheden van het kind en hoe groot het speeltje is. Wij hebben er een paar stokken bij gemaakt zodat we niet steeds al die touwtjes los hoeven te maken, we wisselen nu gewoon steeds de stok met de speeltjes eraan.

De standaard kan aan de tafel vastgezet worden met een traditionele lijmklem of een plastic klem

Een uitgebreide beschrijving van het speeltje, inclusief bouwtekening staat in het e-boek Speelgoed Maken voor Meervoudig Gehandicapten. Deze uitgebreide beschrijving kun je ook los aanvragen voor €1,=. Stuur hiervoor een mailtje, dan krijg je van mij een betaalverzoek en stuur ik de beschrijving direct via de mail naar je toe.

Voor een filmpje klik hier.



SpeelgoedVerhoger

Deze speelgoedverhoger is eigenlijk een klein mini-tafeltje wat ik op Daan z'n rolstoelblad kan zetten zodat lage speeltjes voor hem beter 'in beeld' komen. Door z'n gecorrigeerde scoliose kan Daan niet meer voorover buigen en dan kan hij lagere dingen op z'n rolstoelblad bijna niet zien.

Ik heb in de bodemplaat een gat gemaakt zodat ik het geheel op z'n rolstoelblad kan bevestigen. Ook in de bovenplaat heb ik een gat gemaakt zodat ik daar weer speelgoed op kan bevestigen (met een bout en een vleugelmoer). Ook heb ik bovenop klittenvilt geplakt zodat ik er ook kleiner speelgoed eenvoudig op kan bevestigen, zoals een schakelaar en een electrische dobbelsteen.

Een uitgebreide beschrijving van de speelgoedverhoger, inclusief bouwtekening staat in het e-boek Speelgoed Maken voor Meervoudig Gehandicapten. Deze uitgebreide beschrijving kun je ook los aanvragen voor €1,=. Stuur hiervoor een mailtje, dan krijg je van mij een betaalverzoek en stuur ik de beschrijving direct via de mail naar je toe.

Als je de speelgoedverhoger in gebruik wilt zien, kijk bij het Minion Speeltje met speelgoed verhoger en de 'Kegel glijbaan'.



Klik-klak speeltje

Dit is ook een soort tafelstandaard, maar dan met een draadijzer aan de bovenkant. De hoogte is niet verstelbaar, maar de plek waar je dingen ophangt wel.

De plastic klem die er nu aanhangen kunnen lekker 'tegen elkaar aan tikken' als de ene opgetild en losgelaten wordt. Net als de oude 'klik-klak-rage uit de jaren 80'. Wij hebben ervoor gekozen om drie setjes van kralen-aan touwtjes op te hangen in verschillende lengten. Daan laat ze regelmatig in de war komen, dus je kunt er uiteraard ook voor kiezen maar één setje op te hangen. En natuurlijk kun je ook ander speelgoed ophangen zoals een bal, een ballon of een knuffeltje.

Dit speeltje zit met een bout met vleugelmoer vast op het rolstoelblad. Zowel in het speeltje als in het blad is een gat geboord dat net iets breder is dan de bout.

Een uitgebreide beschrijving van het speeltje, inclusief bouwtekening, krijg je gratis als bijlage bij het e-boek Speelgoed Maken voor Meervoudig Gehandicapten. Deze uitgebreide beschrijving kun je ook los aanvragen voor €1,=. Stuur hiervoor een mailtje, dan krijg je van mij een betaalverzoek en stuur ik de beschrijving direct via de mail naar je toe.

Voor een filmpje klik hier.



Eénhand wip

Deze wip is speciaal bedoeld om met één hand te bedienen. Daan gebruikt alleen z'n rechterhand en kan normaal gesproken dus niet met een wip spelen omdat hij hem alleen rechts omlaag kan bewegen en daarna kan hij er niks meer mee. Deze wip is aan de linkerkant zwaarder dan aan de rechterkant waardoor hij altijd weer vanzelf terug naar links 'valt'. Als je de wip aan de rechterkant snel omlaag beweegt 'vliegen' de grote kralen aan de linkerkant omhoog in het doorzichtige bakje.

Ik heb de bovenkant van klittenvilt gemaakt zodat ik elk gewenst speelgoed (voorzien van klittenband op de wip kan plakken. (Ik zorg dus dat de linkerkant altijd zwaarder is dan de rechterkant).

De plank zit met een scharnier vastgeschroefd aan het onderstel (wat weer met klittenband vast zit op het werkblad).

Een uitgebreide beschrijving van het speeltje, inclusief bouwtekening, krijg je gratis bij de aanschaf van het e-boek Speelgoed Maken voor Meervoudig Gehandicapten. Deze uitgebreide beschrijving kun je ook los aanvragen voor €1,=. Stuur hiervoor een mailtje, dan krijg je van mij een betaalverzoek en stuur ik de beschrijving direct via de mail naar je toe.

Voor een filmpje klik hier.



Dakgoot speeltje

Dit speeltje is het eerste speeltje dat ik gemaakt heb wat niet in z'n geheel op het werkblad van z'n rolstoel past. Door het project de kracht van eenvoud kwam ik op het idee dat, nu Daan groter wordt, zijn speelgoed eigenlijk ook best groter kan zijn. Ik heb nu een 'samen-speel-idee' omgezet naar een 'zelf-speel-idee'. Tenminste: het was mijn bedoeling dat Daan dan zelfstandig met dit speeltje zou kunnen spelen.

Het is een soort 'één-hand-wip', maar dan in het groot. Doordat het scharnier-punt niet in het midden zit, valt de wip altijd weer terug in zijn orginele stand. Daan kan aan zijn kant de dakgoot omlaag duwen waardoor de bal zijn kant op rolt (of vliegt, afhankelijk van de kracht waarmee omlaag geduwd wordt). Daan vindt het vliegen vooral erg leuk dus slaat met volle kracht op de dakgoot. Op deze manier is het een leuk speeltje om mensen te betrekken bij Daan z'n spel, want er zal continue op zoek gegaan moeten worden naar de bal die weg geschoten is...

Inmiddels heb ik aan het eind van de dakgoot een plastic fles geschoven zodat de bal niet elke keer uit de goot gelanceerd wordt. Daan vindt het speeltje daardoor wel minder leuk... Verder heb ik op het scharnier-punt nog wat tape bevestigd om te zorgen dat de goot niet zo makkelijk om z'n as kan draaien.

Voor een filmpje klik hier.



Kegel glijbaan

Het idee voor deze kegel glijbaan heb ik opgedaan bij de 'Ik ga EMB' inspiratiebox. Het is een eenvoudig speeltje wat heel eenvoudig te maken is. Eigenlijk heb je genoeg aan een paar pvc-buizen plus wat bijpassende hoekjes. En natuurlijk een bal en kegels!

Ik heb ervoor gekozen om het geheel vast te zetten op een klein plankje wat ik op Daan z'n rolstoelblad kan bevestigen. Dit zorgt ervoor dat Daan geen hulp nodig heeft bij het wegduwen van de bal. Uiteraard wel bij het terughalen van de bal en het rechtop zetten van de kegels.

Op de foto gebruik ik ook nog de Speelgoed verhoger omdat Daan op deze manier de bal beter 'in beeld' heeft. Voor de werking van het speeltje is dit niet nodig.

Een uitgebreide beschrijving van het speeltje, inclusief bouwtekening, krijg je gratis bij de aanschaf van het e-boek Speelgoed Maken voor Meervoudig Gehandicapten. Deze uitgebreide beschrijving kun je ook los aanvragen voor €1,=. Stuur hiervoor een mailtje, dan krijg je van mij een betaalverzoek en stuur ik de beschrijving direct via de mail naar je toe.

Voor een filmpje klik hier.



Ballenschieter

Dit is een speeltje om samen mee te spelen. Daan schiet de bal weg en ik haal hem terug. Het idee is afgekeken van de website ikgaEMB.nl (Ik ga Elke Mogelijkheid Benutten).

Het is een houten bak met aan de voorkant een schuine kant. Op deze schuine kant heb ik een plexiglas plaatje bevestigd (en weer verstevigd met een dun houten plaatje). Bovenop het plexiglas heb ik een doorzichtig plastic bakje bevestigd (van de tomaten) en aan de achterkant heb ik een rechtopstaand houtje gemaakt om te voorkomen dat Daan het plexiglas te ver doorbuigt. Onder de bak heb ik nog een dikke plank bevestigd (3cm) om de opstaande rand van het rolstoelblad te overbruggen. En ik heb hem vastgezet op het rolstoelblad met de elastieken die bij Daan standaard op het rolstoelblad bevestigd zijn.

Een uitgebreide beschrijving van het speeltje, inclusief bouwtekening, krijg je gratis bij de aanschaf van het e-boek Speelgoed Maken voor Meervoudig Gehandicapten. Deze uitgebreide beschrijving kun je ook los aanvragen voor €1,=. Stuur hiervoor een mailtje, dan krijg je van mij een betaalverzoek en stuur ik de beschrijving direct via de mail naar je toe.

Voor een filmpje klik hier.



Vierkant doosje

Als Daan bij mij op schoot zit speelt hij vaak met iets wat toevallig toch op tafel ligt. Zo kwam ik er achter dat hij het heel leuk vindt om met een vierkant doosje te spelen. Hij legt dan z'n hand op de bovenkant van het doosje, aan de rand aan de voorkant (want hij kan het doosje niet echt pakken). Als hij dan probeert om het doosje naar zich toe te halen, dan kantelt het doosje 'ineens'. En vooral dat plotselinge van de beweging vindt hij erg leuk! Ik leg dan het doosje weer op een plaats waar hij erbij kan en dan begint het weer opnieuw.

Dit idee heb ik nu uitgewerkt op een manier dat het doosje niet steeds wegschuift. Ik heb aan twee kanten een rond gat geboord waar ruim precies (ruim) een houten stokje doorheen kan. Aan beide einden van het stokje heb ik een elastiekje gedaan en er een oogje in gedraaid en die zet ik vast met de elastiek aan het blad.

Nu het vast zit is het nog wel iets moeilijker om het doosje om te laten kantelen, maar ook leuk!



Rammel Kubus

Dit is een vierkant kistje van 15x15 cm met belletjes erin die opgehangen is aan een stevige boten-elastiek waardoor hij leuke bewegingen maakt als je hem aanraakt of als je aan de elastiek trekt en weer loslaat. In alle kanten van het kistje zijn gaatjes geboord die er voor zorgen dat het geluid van de belletjes goed te horen is.
Ik heb hier gekozen voor een dikke elastiek (6mm) en stevige tyraps omdat het gewicht van het kistje ervoor zorgt dat hij nogal snel doorzakt. De elastiek staat strak gespannen tussen de pijlers van de metalen speelboog.

Een uitgebreide beschrijving van het speeltje, inclusief bouwtekening, krijg je gratis bij de aanschaf van het e-boek Speelgoed Maken voor Meervoudig Gehandicapten. Deze uitgebreide beschrijving kun je ook los aanvragen voor €1,=. Stuur hiervoor een mailtje, dan krijg je van mij een betaalverzoek en stuur ik de beschrijving direct via de mail naar je toe.

Inmiddels heb ik nog een heleboel speeltjes gemaakt op zo'n zelfde manier. Dus met elastiek aan z'n speelboog en daar diverse materialen aan gemaakt. Kijk hier voor meer ideeën!

Voor een filmpje klik hier.



Metalen ring met elastiek

Naar aanleiding van bovenstaand speeltje hebben we nog een speeltje weten te maken wat wel leuk is maar geen geluid maakt.

Het is een metalen ring die vaak te koop zijn in hobby-winkels. De grootte van de ring kun je zelf bepalen, hoe kleiner hoe steviger, maar minder uitgesproken effect. In de ring zit een dunnere elastiek met in het midden een klein houten schijfje van een boomtak. Ik heb de elastieken bevestigd met tyraps, zoals hier voor meer ideeën!

Voor een filmpje klik hier.



Fiets stuur speeltje

Dit is op dit moment echt Daan z'n meest favoriete speelgoed! En ja, het maakt héél veel herrie ;-) Maar o wat is het leuk en knap dat hij het kan!
Dit is een gekocht speeltje wat op een stuur van een fiets gemonteerd kan worden en als je dan 'gas geeft' hoor je hard motor-geluid. De draaibeweging hoeft maar heel licht gemaakt te worden, maar is voor onze Daan toch echt te moeilijk. Daarom heb ik een aanpassing voor hem gemaakt: ik heb een metalen pijpje (op de foto nog een plastic roerstokje, maar dat is inmiddels gesneuveld) door het handvat heen geboord zodat Daan met een vertikale beweging 'gas kan geven'. Hij vindt het echt super leuk!

Verder heb ik ook nog een standaard gemaakt waar het speeltje op vast gezet is. Omdat het van plastic is kun je er niet zo eenvoudig vast maken, maar het is natuurlijk bedoeld om op een stuur te monteren, dus heb ik gewoon een standaard gemaakt die een horizontale stok (stukje bezemsteel) heeft. En daarop heb ik het speeltje bevestigd zoals het bedoeld is.

Voor meer info en een filmpje klik hier.



Bellenmolen

Onze speel-o-theek had een nieuw speeltje aangeschaft wat Daan super-leuk vond, een carillon met belletjes dat Daan zelf rond kon draaien. Het geluid was zo mooi dat iedereen in zijn omgeving er ook van genoot. Dit speeltje moest weer terug en is erg prijzig, dus heb ik zelf iets gemaakt wat er op lijkt.

Ik heb vier belletjes gebruikt die ik ooit bij de uitverkoop bij Barry Emons gekocht heb, het zijn gestemde belletjes, dus allemaal met een ander geluidje. Ik heb de klepels eruit gehaald en een houten kraal aan een touwtje gehangen zodat de belletjes daar tegenaan komen als ze ronddraaien. De belletjes heb ik op een plankje gemaakt waar een rolschaatswieltje onder zit. Het draait dus makkelijk en klinkt goed.

Toen ik het aan het maken was bedacht ik me dat het voor Daan ook wel leuk zou zijn om het speeltje rechtop te zetten, dan laat hij z'n hoofd niet zo hangen. Nu heb ik hem zo gemaakt dat hij zowel plat als rechtop te gebruiken is. Zie voor een foto waar hij rechtop staat bij het Brilkoordje

Voor meer info en een filmpje klik hier.



Windspinner

Vorig jaar hebben we een leuke 'windspinner' gekocht. Een glinsterende cirkel die bij het kleinste beetje wind al draait. Doordat hij spiegelt geeft het een heel speciaal visueel effect. Als de zon schijnt komen er ook prachtige weerkaatsingen op de omgeving. We kochten deze voor Daan, maar buiten in de tuin ziet hij hem niet zo vaak en binnen beweegt de windspinner niet vanzelf en bovendien glinstert hij dan niet zo mooi.

De oplossing is om hem buiten aan een standaard te hangen voor zijn speel/slaapkamer. Nu kan Daan hem zien als hij op z'n speelmat ligt of als hij in z'n stoel zit. Hij vindt het prachtig om er naar te kijken. Als Daan buiten is kan hij er natuurlijk ook naar kijken en op de foto heb ik hem er zo dicht bij gezet dat hij hem ook nog zelf kan laten bewegen met z'n hand.

Windspinners kun je vaak kopen op tuinbeurzen, maar ze zijn ook on-line te vinden.



Windmolentje op speelboog

Windmoletjes zijn altijd leuk om naar te kijken, maar dan moet het wel waaien natuurlijk en het molentje moet op een plek staan waar ie wind vangt en ook nog eens stevig blijft staan. Mijn ervaring is dat ze vaak op vakantie gebruikt worden en daarna verdwijnen ze in de kast. Deze lag ook in de kast en ik had bedacht dat ik er toch weer eens iets mee wilde doen en toen ontstond het idee om hem op de speelboog vast te maken. Tijdens het wandelen vang je namelijk vanzelf wind en zal het molentje dus ook vaak draaien. Het voordeel van de speelboog is dat hij dus niet op z'n stokje hoeft te balanceren, ik heb het stokje horizontaal gelegd en met plakband vastgemaakt aan het horizontale deel van de speelboog. Werkt perfect!

Het enige waar je op moet letten is dat ie ver genoeg van de stang af zit want b.v. bij het fietsen vangt ie zoveel wind dat het molentje steeds tegen de stang aan komt, dus in dat geval kun je er het beste nog iets tussenin maken zodat er wat meer ruimte ontstaat tussen het molentje en de speelboog.

Voor een filmpje klik hier.



Gong Poppetjes

Dit speeltje hebben we al diverse keren bij de Speel-o-theek geleend omdat Daan hier heel leuk mee kan spelen terwijl wij dit van te voren nooit verwacht hadden. Pas zag iemand het speeltje bij ons staan en die zei meteen: "Maar dat kan Daan toch zeker niet?!". Dus wel!

Dat was voor mij de reden om dit speeltje dus na te maken. Het ziet er leuk uit, Daan kan er echt goed zelf mee spelen. Hij slaat op de mini-wip onder een poppetje, het poppetje springt omhoog en als hij hard genoeg slaat komt het tegen de gong aan die bovenin hangt (een prachtig lang gong-geluid). Vervolgens blijft het hoofdje nog even stuiteren op het veertje dat als nek dient.

Het speeltje is gemaakt van een paar oude latjes, nieuw gekochte ronde houtjes, drie spaken van een fiets, twee kleine stukjes bezemsteel, twee grote houten kralen, twee veertjes en een kleine tibetaanse gong.

Ik heb zelf gezichtjes getekend op de kralen maar dat is niet meer nodig. Ik zag pas dat er zelfs kralen te koop zijn waar al een gezichtje op staat!

Een uitgebreide beschrijving van het speeltje, inclusief bouwtekening, krijg je gratis bij de aanschaf van het e-boek Speelgoed Maken voor Meervoudig Gehandicapten. Deze uitgebreide beschrijving kun je ook los aanvragen voor €1,=. Stuur hiervoor een mailtje, dan krijg je van mij een betaalverzoek en stuur ik de beschrijving direct via de mail naar je toe.

Voor een filmpje klik hier.



Kralen draaimolen

Dit speeltje bevat een heleboel verschillende dingen die kunnen draaien. Het is de bedoeling dat Daan hiermee wat meer afwisseling heeft om mee te spelen. Bij de meeste speeltjes geven alle acties hetzelfde effect. Nu heb ik bewust gekozen voor grote kralen zonder geluid, iets met geluid, makkelijk te draaien, moeilijk te draaien. Ook dingen die juist vast te pakken zijn en bijna niet draaien. Hierdoor hoop ik dat Daan wat langer kan spelen met hetzelfde speeltje.

Het speeltje is gemaakt van een metalen buisje op een standaard. Daaromheen heb ik allemaal hele grote houten kralen gedaan met een groot gat. Op deze kralen heb ik met schroeven, spijkers en schroefoogjes de andere kralen en de belletjes bevestigd. Ik heb gekozen voor veel verschillende kleuren en ook heel vreemde vormen kralen.

Ook zit er een langwerpig plankje aan dat ik in vijf verschillende kleuren heb geverfd.

Voor een filmpje klik hier.



Slinger

Ook dit speeltje heb ik gemaakt a.h.v. een beschrijving uit het e-boek "Speelgoed maken voor meervoudig gehandicapten".

Dit schommelende speeltje is gemaakt van een stukje bezemsteel met daaronder een balkje waarop ik twee houten kegeltjes vast gemaakt heb. De houten kegeltjes zijn van een kegelspel dat ik via marktplaats.nl heb gekocht (ik kwam het daar meerdere malen tegen). Het geheel schommelt om een gladde bout en beweegt daardoor heel lang door.
Mocht je de kegels niet tweedehands aan kunnen komen dan zijn deze nieuwe een prima alternatief.

Je kunt de slinger zelfs meerdere malen over de kop laten gaan, maar bij Daan beweegt hij alleen een beetje van links naar rechts (Voor de foto heb ik hem een flinke 'slinger' gegeven). Daan vindt het erg leuk om er dan naar te kijken, maar hij vindt het ook wel aardig om er zelf beweging in te krijgen...

Een uitgebreide beschrijving van het speeltje, inclusief bouwtekening staat in het e-boek Speelgoed Maken voor Meervoudig Gehandicapten. Deze uitgebreide beschrijving kun je ook los aanvragen voor €1,=. Stuur hiervoor een mailtje, dan krijg je van mij een betaalverzoek en stuur ik de beschrijving direct via de mail naar je toe.





Ballon aan riem

Dit is een grote stevige ballon waar al een elastiek aan vast zit als je hem koopt. Je kunt er evt. rijst in doen voor extra geluid.

Ik heb de ballon hier gewoon vast geklikt aan z'n heupgordel (dus er om gedaan voordat ik de gordel vastklik). En Daan kan heerlijk met de ballon spelen zonder dat hij hem kwijt raakt. Het voordeel is ook dat hij de beweging van de ballon ook nog op z'n bovenbenen voelt. En omdat Daan meestal een rolstoelblad boven z'n benen heeft voelt hij heel weinig op z'n benen.





Standaard van hemeltje

Daan speelt tegenwoordig wel eens op z'n bed in zijn speel/slaapkamer (die nu beneden is, sinds we ons huis verbouwd hebben). Maar z'n bed is vrij smal, dus weinig ruimte voor speeltjes. Ook willen we nog niets aan de muur of aan het plafont maken omdat het de bedoeling is dat hij straks een verhoogde speelmat krijgt.

Als eenvoudige tijdelijke oplossing heb ik de standaard van het 'hemeltje' wat boven zijn ledikantje gestaan heeft uit de schuur gehaald. Dit voldoet prima als 'speelgoed-standaard'. Het heeft mooi de juiste hoogte en door de ronde vorm aan de bovenkant kunnen er ongeveer drie speeltjes tegelijk aan hangen.

Een grote ballon gevuld met rijst vindt hij het leukste, maar (hoe hij het doet weet ik niet), die weet hij steeds opnieuw precies boven in de ronde vorm te krijgen en dan kan hij er dus niet meer bij...



Verrijdbare Tillift als standaard voor speelgoed

Doordat ik m'n sleutelbeen gebroken heb kan ik Daan niet meer tillen en hebben we tijdelijk een tillift van de thuiszorg geleend. Ik kan nu ook geen zware speeltjes tillen en alles waar Daan mee speelt als hij op z'n bed ligt is zwaar. Dus... bedacht ik dat ik het speelgoed ook wel aan de tillift kan hangen! En dat blijkt echt super handig te zijn. Deze is namelijk electronisch in hoogte verstelbaar. Dus bij het ene speeltje zet ik hem in z'n hoogste stand en bij het andere speeltje kan hij lager. Ik kan de speeltjes er gewoon aanhangen als de tillift naast het bed staat, daarna rijdt ik de lift boven Daan en kan hij er mee spelen. Echt een super praktische oplossing...

Hier heb ik er drie speeltjes aan hangen. Het middelste speeltje hangt met twee postbode-elastieken vast aan de uiterste punten van de tillift. Doordat het aan een elastiek hangt vindt Daan het nóg leuker, nu kan hij het speelgoed naar zich toe trekken en daarna los laten, dat is pas echt een leuk effect.



Speelboog

Deze speelboog is gemaakt van dunne pvc-buizen (lichtgele electriciteitsbuizen) die gebogen zijn en vervolgens bekleed met een stoffen hoes. De buizen zitten aan de onderkant kruislings met elkaar verbonden met een platte band (verstevingsband, verkrijgbaar in een stoffenhandel). Daar ligt Daan dus met z'n rug op. Deze band is in het midden (op het kruispunt) aan elkaar vast gemaakt.

Van dezelfde stof als de hoes zijn er nog een paar losse bandjes gemaakt. Eén grote voor middenboven om de beide buizen aan elkaar vast te knopen. En een paar kleine bandjes die op diverse plaatsen aan de boog vastgeknoopt kunnen worden. Op deze plaats kan dan speelgoed opgehangen worden.

De boog is zo hoog te maken als voor je kind nodig is. Het voordeel is dat hij makkelijk plat te maken is om mee te nemen (of vakantie) of voor een dagje uit, of gewoon thuis in de tuin.

Mocht je buizen moeten aanschaffen voor deze boog, dan zijn deze 'flexibele buizen' misschien nog wel handiger dan de normale pvc buizen.



Elastiek aan benen

Hier ligt Daan op bed terwijl om beide benen een brede elastiek is bevestigd (met klittenband om z'n bovenbeen vast gemaakt). Deze beide stukken elastiek zitten vast aan een touwtje dat aan het plafond door een katrolletje loopt. De elastieken worden een beetje op spanning bevestigd zodat Daan druk naar boven voelt. Als hij nu één van beide benen optrekt voelt hij daarmee effect op het andere been. Het idee erachter is dat Daan op deze manier zichzelf stimuleert om z'n benen te gebruiken.

Als beloning voor het bewegen met z'n benen hebben we er een ballon met een belletje opgehangen aan de elastieken. Dus hij krijgt auditief en visueel een beloning als hij z'n benen beweegd.

Idee komt van 'de kracht van eenvoud'.

Voor een filmpje klik hier.



Mega ballon

Deze super grote ballon heeft Daan gekregen als cadeautje (tip voor op het verlanglijstje). De ballon geeft visueel een heftig effect omdat die grote ballon dus relatief laag boven z'n hoofd hangt. We hebben er nog iets naast gehangen met een los touwtje zodat er ook nog geluid komt als beloning.

De ballon is echt een paar maanden hard gebleven, Daan heeft er heel veel plezier aan beleefd.

Op deze ballon stond nog een 'kado-tekst' geschreven met een merktstift. Ook leuk, dan is de beweging van de ballon nog beter te zien door de tekst die voorbij komt draaien...

Voor een filmpje klik hier.



ZakMetLucht

Hier hebben we een grote vuilniszak genomen met een leuk kleurtje (als je een beetje rond kijkt kom je in allerlei winkels zakken met andere kleurtjes tegen, kijk ook naar pedaalemmerzakken of containerzakken). Deze zak hebben we vol lucht 'geschept' en dicht geknoopt. Vervolgens opgehangen aan een touwtje aan het plafond en voilà.

Een zak met lucht geeft een heel ander effect als je er tegenaan slaat dan een ballon of een bal. Dit beweegt langzamer en minder voorspelbaar. Ook geeft het een ander geluid. Bovendien kun je het vastpakken (als de zak niet te hard opgeblazen is). Wel opletten met in de mond stoppen...

Idee komt van 'de kracht van eenvoud'.

Voor een filmpje klik hier.



Kralengordijn

Dit kralengordijn fleurt de muur mooi op met kleurtjes en Daan vindt het ook heerlijk om er mee te spelen. Hij slaat er met z'n handen doorheen, soms pakt ie een paar slierten vast om ermee te rammelen. Het glinstert leuk en maakt ook nog een mooi zacht geluidje.

Ik heb dit soort gordijnen op diverse plaatsen gezien. Deze kwam van de Action en volgens mij koste hij destijds maar 5 euro. Bij ons hangt hij boven de verhoogde speelmat. We hebben het gewoon met twee haakjes in de plint van het plafond gedraaid.

Na het spelen kost het wel weer even tijd om de slierten uit elkaar te halen, maar dat lukt wel goed.



Sterrenhemel

Deze sterrenhemel hangt boven Daan z'n bed en de sterren veranderen heel langzaam steeds van kleur, het blijft daardoor boeiend om naar te kijken. De sterren zitten op 'echte' plaatsen, dus zoals ze ook aan onze nachtelijke hemel staan. Dit hebben we gedaan omdat de sterren dan niet te ééntonig verdeeld zouden zijn en ook omdat wij (volwassenen) het leuk vinden.

De hemel is ruim 2 meter lang en 1,30 cm breed. De plaat waar de sterren inzitten is 7mm dik. De plaat is aan de bovenkant verstevigd met twee latjes die er met de smalle kant met elk vier verzonken schroeven op bevestigd zijn, dit om doorzakken te voorkomen. Het geheel hangt met vier kettinkjes vast aan het plafont. De verlichting is een lamp met kleurendraaischijf die in 100 glasvezels schijnt. Deze glasvezels zitten in plastic hoesjes vast in de wolk. De wolk is geschilderd in donker/nacht blauw.

Een uitgebreide beschrijving van het speeltje, inclusief bouwtekening, krijg je gratis bij de aanschaf van het e-boek Speelgoed Maken voor Meervoudig Gehandicapten. Deze uitgebreide beschrijving kun je ook los aanvragen voor €1,=. Stuur hiervoor een mailtje, dan krijg je van mij een betaalverzoek en stuur ik de beschrijving direct via de mail naar je toe.




E-boek

Op deze website staan inmiddels een aantal speeltjes die ik gemaakt heb uit het boek ‘Speelgoed maken voor meervoudig gehandicapten’. Dit boek is twintig jaar oud, maar bevat ontzettend veel leuke ideeën over spelen en speelgoed voor gehandicapte kinderen. Inmiddels heb ik van diverse lezers de vraag gekregen of dit boek nog te koop is. Helaas, dat is niet het geval.

Maar het goede nieuws is dat ik toestemming heb gekregen om het boek elektronisch uit te brengen. Voor meer informatie klik hier. (Ook voor een papieren versie).

Ook heb ik van een aantal speeltjes die ik zelf bedacht heb een werkbeschrijving en bouwtekening gemaakt, zoals deze ook in dit e-boek staan. Als je het e-boek aanschaft krijg je automatisch updates van de nieuwe speeltjes die ik zelf maak.



Aangepaste kleding

Een oud-tante en een oma van Daan zijn heel handig met de naaimachine en hebben daarmee een aantal hele handige dingen gemaakt die speciaal geschikt zijn voor Daan.

Het is dus geen speelgoed, maar het leek me toch leuk om ze even op de website te laten zien. Het gaat om een speciale jas die aan de achterkant om de rugleuning van de rolstoel sluit, het voordeel is dat deze aangedaan kan worden als Daan al in z'n rolstoel zit. Verder hebben ze ook mooie grote slaapzakken gemaakt en eenvoudig te maken sjaaltjes.

Voor meer informatie klik hier.



Brilkoordje

Als Daan niet lekker in z'n vel zit, aandacht wil of zich verveelt, dan zet hij z'n bril af en dan valt hij dus op de grond. Daardoor is zijn bril vaak kapot. Een gewoon brilkoordje hebben we al meerdere malen geprobeerd, maar dat hangt voor z'n oren omlaag naast z'n gezicht en dat is voor Daan nog meer 'speelgoed' om aan te trekken. Dus dan houdt hij z'n bril helemaal niet meer op z'n neus.

Nu hebben we de oplossing gevonden! Een brilkoordje wat aan de achterkant van z'n bril-pootjes geschoven wordt. Hij ziet het koordje dus niet, voelt het ook niet en toch blijft z'n bril hangen als hij hem afzet. Mijn ervaring is dat deze koordjes erg moeilijk te vinden zijn. Maar na specifiek uitleggen wat ik zocht en erbij vermelden dat andere opticiëns ze wel verkopen bleek onze opticiën gewoon een boek 'op de plank' te hebben liggen waar heel veel verschillende koordjes in stonden. Met diverse mooie motiefjes en dikke en dunne band. Echt best veel keuze.
.



Wigkussen

De fysiotherapeut gebruikt altijd een wigkussen als hij aan het oefenen is met Daan voor het omrollen. Als Daan met z'n hoofd op een wigkussen ligt is hij beter in staat om actief mee te helpen met omrollen. Bovendien is het ook beter om Daan z'n hoofd op een wigkussen te leggen als we hem van lig aan z'n armen optrekken naar zit waarbij hij zelf 'zijn hoofd mee moet nemen' (dus moet zorgen dat z'n hoofd niet naar achteren hangt). Voor deze twee oefeningen is het dus goed om thuis ook een wigkussen te hebben.

Ik heb eens rondgezocht en rondgevraagd en kant-en-klare wigkussens vond ik wel erg duur. Daarom heb ik zelf maar een kussen gemaakt. Daarvoor heb ik een dik stuk schuimrubber met een groot mes diagonaal door midden gesneden. Eén van beide helften heb ik vervolgens bekleed met een glad materiaal, zodat z'n hoofd er makkelijk over kan schuiven (voor het omrollen). En dit is het resultaat. Niet helemaal super glad, maar prima bruikbaar.



H-Kussen

Dit H-kussen is een schuimrubber kussen in de vorm van een H. We hebben dit kussen alweer een hele tijd geleden gemaakt op advies van de fysiotherapeut. We leggen dit kussen tussen Daan z'n benen als hij gaat slapen. Daan slaapt namelijk altijd op z'n zij (elke nacht op de andere kant). Als je op je zij slaapt liggen je benen vaak niet recht boven elkaar waardoor het bovenste been als het ware 'naar binnen toe draait'. Dit heeft een stand van het heupbot in de heupkom tot gevolg die we liever niet hebben bij Daan omdat door z'n spasme z'n benen overdag ook al naar binnen getrokken worden. Met dit H-kussen zorgen we ervoor dat z'n bovenste been 'hoog' blijft liggen en daardoor is dit gunstiger voor de stand van z'n heup en hopen we het 'uit de kom gaan van de heupen' zoveel mogelijk tegen te gaan.
Het kussen is van een dik stuk schuimrubber gemaakt (zo'n 10 cm breed). Aan twee kanten heb ik een half-ronde uitsparing gemaakt ter dikte van z'n bovenbenen en het stuk tussen z'n benen in hebben we een beetje proefondervindelijk vastgesteld wat handig was. We willen z'n benen liefst een heel stuk uit elkaar, maar hij moest hierdoor niet terug op z'n rug rollen want dan slaapt hij niet goed in. Nu is het stuk er tussenin zo'n 7 cm dik.



Tips met Tyraps

tyraps zijn heel handig als je dingen vast wilt maken aan een elastiek. Ik gebruik heel graag dikke elastiek die vaak gebruikt wordt op zeilboten. Deze elastiek kun je met tyraps heel goed bevestigen aan speelgoed, of aan haken, of om een beugel heen.

Voor meer informatie klik hier.



Tips met Vleugelmoertje

Voorheen gebruikte ik alleen klittenband en elastieken om speelgoed vast te zetten op Daan z'n werkblad.
Inmiddels is Daan 14 jaar oud en te sterk voor deze constructies. Sommige speeltjes, en dan vooral de hogere trekt hij met gemak los van het blad waardoor hij er niet meer mee kan spelen.

Daarom heb ik nu een gat geboord in het werkblad en ook in elk speeltje met een houten onderplank. Daar doorheen doe ik een stevige bout met een vleugelmoertje aan de onderkant. En het zit 'zo vast als een huis'.

Voor meer informatie klik hier.



Paraplu standaard
Tijdens onze zomer vakantie hebben we heel veel plezier gehad van een paraplu standaard die we op de rolstoel vast konden schroeven (wordt verkocht als buggy of rolstoel koppelstuk). We hebben hem gebruikt als parasol-standaard, als paraplu-standaard en we hebben ook speelgoed onder aan de paraplu gehangen terwijl deze dienst deed als parasol.

Allemaal al super leuk, maar nu hebben we ontdekt dat we hem ook gewoon als speelgoed-standaard kunnen gebruiken, dus zonder paraplu erin. Als het speelgoed aan de paraplu hing was het ook wel erg instabiel, als Daan het speeltje te pakken kreeg trok hij de hele boel meteen weer los.

De paraplu standaard hadden we vast gemaakt aan de duw-beugel én het leuke op Daan z'n rolstoel is, dat je die duw-beugel kunt kantelen, zelfs helemaal vertikaal kunt zetten. En juist in die stand hangt het speelgoed mooi links of rechts naast z'n rolstoelblad. Hij kan er prima bij met z'n handen.

Wij hangen het speelgoed aan dikke elastieken zodat Daan het vast kan pakken, er mee kan schudden of timmeren en als ie wil kan hij het ook in z'n mond stoppen. Op het moment dat hij het los laat hangt het weer keurig op z'n plek en kan het hele spel opnieuw beginnen

Tegenwoordig is deze paraplu-standaard gewoon te koop bij bol.com.

Voor meer informatie en paar een filmpjes klik hier.



Grote Gymnastiek Bal

Dit is een hele grote bal die vaak gebruikt wordt voor fitness oefeningen. Je kan er ook op zitten als een stoel en veel kinderen vinden het leuk om er (buiten) mee te spelen. Bij ons lag hij een keertje vlak naast Daan op de grond toen ik me bedacht dat deze wel eens precies bovenop zijn speelgoed-standaards zou kunnen passen.

Dus heb ik de bal erop gelegd en Daan aangemoedigd om hem te 'pakken' en daar was een nieuw spel ontstaan! Ik leg de bal op de beugels boven zijn hoofd en hij duwt de bal op de grond. Wat natuurlijk met een boel geluid en gestuiter gepaard gaat (en eigenlijk ook altijd wel reacties van mensen om hem heen), dus een groot succes!

Wel opletten voor ons dat Daan de bal er niet aan de zijkant of achterkant afduwt want binnen in de huiskamer bestaat er dan wel het risico dat er iets sneuvelt ;-).

Voor een filmpje klik hier.



Tractaties

Bij een speciaal kindje hoort ook een speciale tractatie voor op het dagverblijf

Ik vind het leuk om elke keer zelfs iets in elkaar te knutselen, liefst van eenvoudige materialen die ik nog ergens heb liggen. Dat zal ongetwijfeld niet elke keer lukken maar tot nu toe heb ik toch al drie keer iets zelf gemaakt.

Het is elke keer weer verrassend en meestal weet ik de dag van te voren nog niet wat ik ga maken. Het voordeel is wel dat Daan maar kleine groepjes heeft dus meestal gaat het om zes à zeven stuks...

Voor meer informatie klik hier.



Wandelwagen

De aangepaste duo-wandelwagen voldoet op zich prima alleen is hij wel erg kaal uitgevoerd.

Om hem toch voor ons doel te kunnen gebruiken heb ik een mandje aan de achterkant gemonteerd om spulletjes mee te kunnen nemen (zoals een fietspompje en een bandenplaksetje, want de luchtbandjes zijn wel erg vaak lek als we ermee in de bossen gewandeld hebben).

Verder heb ik een losse regenhoes gekocht en gebruiken we een parrasolletje van onze oude wandelwagen.



Wipstoel

Voor de aangepaste stoel van bovenstaande wandelwagen hebben we nu ook een 'wipkip-onderstel' laten maken. Dit is dus een veer van een oude wipkip zoals deze vaak in speeltuinen staan. De kip hebben we eraf gehaald en een handige oom heeft een koppeling gemaakt zodat de stoel van de wandelwagen hierop geklikt kan worden. (zoals deze ook in de fietskar geklikt kan worden).

Het voordeel van het gebruik van de stoel van de wandelwagen is dat deze altijd past. Hij wordt namelijk voor de wandelwagen regelmatig bijgesteld op de grootte van Daan. Bovendien is de stoel ook nog te verstellen in zithouding, hij kan zelfs redelijk ver liggen als dat nodig is. Ook zitten er al en fixatievestje en een zitbroek in en het werkblad van de wandelwagen past er ook op, dus hij kan er ook met speelgoed in spelen.

Daan kan zichzelf niet echt laten wippen, maar de stoel beweegt wel leuk als hij zich een beetje strekt of tegen speelgoed aan slaat. Verder vindt z'n zusje van 3,5 jaar het ook erg leuk om in de stoel te zitten.



Tweepersoons fietskar

De speciale fietskar die we voor Daan hebben is alleen bedoeld om Daan mee te vervoeren. Midden in de kar kan zijn stoeltje van de duo-wandelwagen geplaatst worden. Dit werkt allemaal prima, alleen heb ik er niets aan als zijn zusje Lotte niet mee kan. Zeker toen zij nog niet kon zitten en dus niet in een fietsstoeltje kon zitten.

Als oplossing heb ik een hangmatje gemaakt van een draagdoek voor baby's (die je normaal gesproken voor je buik draagt). Onder het hangmatje heb ik een dikke rol schuimrubber geplaatst zodat ze niet met haar rug of billen op de schroeven van het stoeltje stuitert tijdens het fietsen.

Lotte vond het prima om hier in de kar te slapen, op deze foto zelfs midden in de winter. Later, toen ze zelf kon zitten, wilde ze niet meer liggen. Nu heb ik m.b.v. een extra rol schuimrubber een soort stoeltje gemaakt. Bovenop nog steeds de draagdoek. Daarbij heb ik wel een extra spanbandje toegevoegd wat we gebruiken als een soort autogordeltje zodat ze niet onderuit kan zakken of voorover kan vallen. Op deze manier kan ik onder alle weersomstandigheden blijven fietsen met de twee kinderen (ze zitten droog en warm).

Voor meer informatie klik hier

Wilt u op de hoogte gehouden worden van de wijzigingen op deze pagina?

Vul uw e-mail adres in
om onze nieuwsbrief te ontvangen!
Inschrijven Uitschrijven
Hosting door YMLP.com
Terug