Terug

Aangepaste kleding DaanZomerjas

Onze Daan zit in een rolstoel gesteund door twee 'romp-steunen' waar hij redelijk strak in zit. Deze steunen heeft hij altijd nodig om goed te kunnen zitten dus zowel binnen als buiten. Omdat hij buiten soms een jas aan moet worden de romp-steunen in de winter losser afgesteld. Dit heeft tot gevolg dat hij binnen niet meer optimaal gesteund wordt.

Daarnaast is het nagenoeg niet mogelijk om hem een jas aan te doen als hij in z'n rolstoel zit omdat zijn rompbalans niet voldoende is om rechtop te blijven zitten zonder de rompsteunen.

Bovenstaande problematiek heeft ons op het idee gebracht om een jas te (laten) maken die niet onder de rompsteunen komt te zitten, maar er juist aan de buitenkant omheen gaat. Dit lost bovenstaande problemen op en bovendien ziet het er ook nog leuk uit omdat de rompsteunen nu niet meer te zien zijn.
Deze zomerjas sluit aan de achterkant om de rugleuning heen. Aan de voorkant zit wel een korte rits die het mogelijk maakt om de jas een beetje open te zoen voor als het te warm wordt.
Aan de achterkant sluit de jas boven wel direcht om zijn hals en bovenrug. Daarvoor moet hij dus wel een klein beetje naar voren leunen, maar omdat dit met klittenband dichtgemaakt kan worden lukt dat prima.

Het onderste deel van de jas sluit om de rolstoel heen. Bij Daan z'n rolstoel zit een rugzakje achter op de rug. De jas wordt tussen de rugleuning en de rugzak in over elkaar heen 'geplakt' met klittenband.

Deze oplossing zorgt dat de jas goed aansluit bij z'n hals zonder hem te beperken in z'n bewegingsmogelijkheden met z'n hoofd. Ook op de rug zorgt de jas dat Daan lekker warm blijft.
De jas heeft ook nog een capuchon. Deze wordt ook met klittenband vastgezet op de jas. De capuchon kan met een elastiek strakker om het hoofd getrokken worden. Omdat Daan de neiging heeft om alles in z'n mond te stoppen hebben we ervoor gekozen om de elastiek niet aan de zijkanten uit de capuchon te laten komen. Deze is nu boven op z'n hoofd aan te trekken.
Hier zie je duidelijk dat de jas aan de achterkant vier flappen heeft waardoor hij op twee verschillende manieren achter op de rug gesloten kan worden (de onderste helft om de rugleuning heen en de bovenste helft direct achter z'n bovenrug).

In de mouwen zit elastiek om ervoor te zorgen dat hij z'n handen niet per ongeluk terug trekt in de mouw.

Aan de voorkant en op de mouwen zijn leuke borduursels aangebracht. Het leuke is dat deze nu ook goed te zien zijn omdat er geen beugels voor zitten.
Hier nog even de losse capuchon die met klittenband op de jas gezet kan worden. Aan de voorkant sluit hij ook nog met een klittenbandje voor zijn kin. Bovenin is duidelijk de elastiek te zien die aangetrokken kan worden. (deze stoppen we onder de capuchon).

Grote slaapzak

Daan heeft 's nachts nog altijd een slaapzak aan. We vinden dit wel een prettig idee omdat hij dan in elk geval nooit helemaal bloot komt te liggen. Bovendien lijkt het hem een beetje te beperken in het 'draaien om zijn as' zodat hij beter op z'n plek blijft liggen in bed.
De slaapzakken hebben verschillende stoffen, maar het zijn allemaal gemaakt van dunne stof. Hij slaapt altijd onder een dekbed/deken of een laken. Hierdoor kunnen we de slaapzakken zowel in de zomer als in de winter gebruiken.

Bovendien lijkt Daan het wel prettig te vinden als hij tot aan z'n nek onder een deken of laken ligt.
De bovenkant van de slaapzak bepaalt of hij nog past. Aan de onderkant hebben we hem gewoon heel lang gemaakt, daar heeft hij geen last van. En zolang hij voornamelijk alleen in de lengte groeit kan hij heel lang met deze slaapzakken blijven doen.

Deze rits gaat van boven naar beneden dicht, maar omdat Daan toch niet zelf een rits open kan maken hebben de andere slaapzakken gewoon een rits die van beneden naar boven sluit.
Doordat Daan veel kwijlt en het ook heerlijk vindt om z'n slabber of shirt in z'n mond te stoppen heeft hij eigenlijk altijd een slabber of een sjaaltje om. Slabbers zijn prima voor tijdens en na het eten, maar het ziet er niet zo mooi uit (hoewel we inmiddels ook wel erg leuke slabbers hebben gekocht).

Toch vinden wij het leuk om Daan af-en-toe eens iets anders om te doen dan een slabber en toen kwam er iemand op het idee om hem een 'grote rode zakdoek' om te doen. En dat staat best leuk soms. We vouwen hem diagonaal dubbel en knopen hem achter in z'n nek dicht. Wel even opletten dat de knoop niet recht achter z'n nek tegen de hoofdsteun aan zit.
Later hebben we van een leuk stofje in dezelfde maat sjaaltjes gemaakt. Dus gewoon een vierkante lap stof met aan twee punten een lintje zodat hij makkelijker vast te knopen is in z'n nek (zonder grote dikke knoop).

Deze sjaaltjes zitten dus ook gewoon als twee losse flappen stof onder z'n kin.
Kijk, zo eenvoudig kan het zijn. Een grote gekleurde zakdoek door midden vouwen en omknopen.

Wij hebben destijds een mailtje rondgestuurd aan alle vrienden en bekenden en we hadden in zeer korte tijd heel veel nieuwe sjaaltjes!
De sjaaltjes die we later zelf gemaakt hebben zijn een klein beetje anders van vorm. Aan de punten waar de lintjes zitten hebben we de hoeken eraf geknipt, dan komt er minder stof in z'n nek te zitten.
Zo zien ze er open gevouwen uit.

Voetenzak

Als Daan mee naar buiten gaat als het koud is, moeten we zorgen dat hij extra goed aangekleed is omdat hij natuurlijk altijd stil zit. Zeker nu Daan bij ons voor op de fiets mee kan is het zelfs in de herfst en lente al fijn dat we z'n benen goed in kunnen pakken. Daarom hebben we een voetenzak laten maken door 'tante Agnes'.

De zak is gemaakt van wind-dichte buitenstof en een fleese binnenkant. Er zit over de hele lengte een rits in zodat we Daan er makkelijk in kunnen zetten. De voetenzak wordt in de rolstoel gelegd, onder z'n zitbroek. Aan de bovenkant en aan de onderkant zitten lintjes om hem vast te kunnen zetten zodat hij goed op z'n plaats blijft zitten.
Op de voorkant zijn nog sier-strepen aangebracht die ook in z'n winterjas terugkomen. Het gedeelte voor z'n voeten zit 'haaks' aan de rest vastgezet zodat z'n voeten een vaste plaats in de voetenzak hebben.
De hele zak is warm gevoerd. Het bovenste deel van de zak sluit aan tot aan z'n jas (we doen de zak altijd zo hoog dat z'n jas er overheen valt). Omdat de zak helemaal open te ritsen is kan deze in principe in de stoel blijven zitten, ook als we even niet buiten zijn. Door de lintjes blijft de zak keurig op z'n plek zitten, ook als we Daan eruit tillen.