Terug

Fietswiel met kralen

Inmiddels heb ik een standaard gemaakt voor het wiel zodat Daan er ook binnen mee kan spelen. Hij kan er in ruglig naast liggen of in z'n stoel voor zitten. Ik heb het wiel zo'n 10 centimeter boven de grondplaat gemaakt zodat Daan er met z'n hand onder kan om hem onderhands 'aan te gooien' als hij er naast ligt. Hij mocht ook weer niet te hoog omdat Daan er dan in zit niet bij zou kunnen, nu gaat dat net goed.

Om het wiel op de houten standaard te bevestigen heb ik de as opgeschoven (er uit gehaald en de moeren zo ver mogelijk opgeschoven zodat aan één kant bijna geen as meer te zien is en aan de andere kant juist een flink stuk uitsteekt). Dat lange stuk heb ik vastgemaakt in de balk die ik rechtop in een grondplaat bevestigd heb. De grondplaat moet wel een redelijk groot oppervlakte hebben omdat het wiel best zwaar is. Als de plaat te klein zou zijn zou het geheel snel om kunnen vallen.

Het wiel loopt heel soepel omdat hij draait om een as met kogellagerers. Dit is gewoon standaard bij een fietswiel.

Daan speelt hier als 17-jarige met het oude fietswiel dat hij nog steeds erg leuk vindt.

Inmiddels is de plank waarop het fietswiel gemonteerd zit uitgebreid met nog een ander speeltje. Maar verder is hij gewoon hetzelfde gebleven. Daan kan er nog steeds mee spelen als hij ernaast ligt, maar... inmiddels moeten we wel opletten want hij kan hem omtrekken. Als hij in z'n stoel zit gebeurt dat nooit, dus dat is veiliger.