Terug

Fietskar met draagdoek


We hebben een meervoudig complex gehandicapt zoontje en een normaal ontwikkelend dochtertje van twee jaar jonger. Omdat wij veel dagelijks vervoer met de fiets doen hadden we voor ons zoontje een fietskar gerealiseerd waarin zijn speciaal aangepaste zitje van de wandelwagen geplaatst kon worden. Doordat dit zitje midden in de fietskar kwam te staan was er geen plaats meer voor ons dochtertje. Aangezien babies pas vanaf zon negen maanden oud op een fietsstoeltje kunnen zitten hadden we voor die tussenliggende tijd geen mogelijkheid om onze normale fietstochtjes (boodschappen, naar opa en oma, enz.) te maken.
Toen heb ik een soort hangmatje gemaakt in de fietskar van een bestaande baby-draagdoek. Zon doek die je normaal gesproken om je lijf kunt dragen zodat de baby tegen je buik aan ligt terwijl je zelf je handen vrij hebt en rond kunt lopen. De baby kan dan heerlijk slapen.
Deze doek is gewoon bevestigd met de clip die er aan vast zit en een paar extra touwen. Voor de baby heb ik een spanbandje van bovenaf naar beneden gemaakt waarbij de sluiting onderaan zit. Deze spanband doe je dan achter het ruggetje door, tussen de benen door weer naar boven en dan op het buikje vast met de andere kant van de spanband die over een schouder naar beneden hangt. Dit is ervoor om te zorgen dat de baby niet omlaag zakt tijdens het hobbelen in de fietskar.
Verder had ik voor het comfort nog een stuk schuimrubber onder het hangmatje gelegd voor het geval we over een grote hobbel zouden rijden en de baby hard tegen de ondergrond aan zou komen (de zijkant van het aangepaste stoeltje of de zijkant van de fietskar).
Ons dochtertje heeft er ingezeten tot ze zon twee jaar oud was. Eerst alleen maar liggen, later zitten met een kussentje in haar rug. Ze kon toen al lang in een normaal fietsstoeltje zitten, maar dan wordt je nat in de regen en koud in de wind. In de fietskar zat ze heerlijk beschut. Bovendien viel ze voor op de fiets in slaap en hing dan op mijn arm, in de fietskar kon ze dan heerlijk verder slapen. Toen ze 2,5 jaar was heeft ze haar beentje gebroken en toen heeft ze er ook nog een keer in gezeten.