Terug

Handleiding bij De Wereld van Koos


Inleiding
Het verhaal van Koos speelt in een wereld waar zintuigelijke ervaringen heel belangrijk zijn: de wereld van het MCG-kind. Met deze DVD beleef je een route door die wereld. Zintuiglijke beleving is de basis van ons bestaan. Onze zintuigen vertellen ons alles over de wereld om ons heen. Stap, samen met je kind, in de wereld van Koos. Een wereld vol zintuiglijke ervaringen.

Zintuiglijke beleving
De dieren in het verhaal staan symbool voor onze meest bekende zintuigen; ruiken, zien, horen en voelen en voor een zintuig dat in de antroposofie de ik-zin genoemd wordt. Hierover later meer. Deze handleiding geeft je instructies hoe je zelf het verhaal van de DVD kunt uitdiepen met huis- tuin- en keukenmiddelen. Door onderdelen van de DVD na te beleven met de zintuigen sluit het nog beter aan bij de behoeften van je kind.

Opbouw van het verhaal en symbolisering van de zintuigen
Op de DVD komen de volgende dieren voor:

         

Pash-Pash, symboliseert de geur (de reukzin).
Pollie, symboliseert het zien (het gezichtsvermogen).
Jip-u-kip, symboliseert het voelen (de tastzin).
Klaartje, symboliseert het horen (het gehoor).
En natuurlijk Koos, het zogenoemde ik-zintuig.

Een korte toelichting op het ik-zintuig van Koos.
In de antroposofie wordt met het ik-zintuig niet bedoeld dat je tegen jezelf ik kunt zeggen, maar dat je merkt dat een ander ook een ik is. Tijdens het spelen met de materialen en het ervaren hoe iets ruikt, oogt, voelt en klinkt, kan Koos deze belangrijke rol nemen. Vindt Koos het lekker of vies? Als je zelf de handpop hebt, kun je de handpop laten reageren en zie wat je kind ermee doet. Draai de reactie ook eens om en laat Koos iets lekker vinden wat het kind vies vindt. Vies is vaak erg grappig. Je kunnen inbeelden hoe een ander iets vindt, maakt dat jouw eigen ik weet dat er ook een andere ik is. Dit is belangrijk voor de communicatie!

Zelf het verhaal verdiepen met huis-, tuin- en keukenmiddelen.
Hieronder beschrijven we dingen die je kunt doen met je kind. Uitgangspunt is hier dat je de handpop zelf ook hebt, maar ook zonder handpop staan hier leuke tips die goed te gebruiken zijn.

         

Knuffelen met Koos is natuurlijk het begin van het verhaal. Daarvoor hoef je hem niet als handpop te gebruiken, dat kan ook gewoon op de arm! Hij houdt van lekker warme plekjes, onder je trui, op schoot maar ook in je hals.

Als eerste komt Koos Pash-Pash tegen. Verzamel luchtjes zoals shampoo, wasmiddel, kaneel, vanille (of babyzeep daar zit ook vanille in), thee, koffie(-pad), citroensap, sinaasappel, parfum, verkoudheidsbalsem. Let er bij dit zintuig op dat je ook zachte geuren aanbiedt en altijd vanaf een afstand begint.

Dan komt Pollie. In het boek speelt ze met een tolletje en het is natuurlijk geweldig als je een tolletje in hus hebt. Heb je dat niet dan kun er een maken door simpel een rondje te knippen uit een stevig stuk papier of karton en daar in het midden een tandenstoker in te prikken. Is je kind visueel minder sterk, dan kun je er zwarte of rode (contrastrijke) cirkels op tekenen om het meer aantrekkelijk te maken. Dit is overigens ook een leuk klusje voor brusjes (broertjes/zusjes)!
Andere materialen om de visus mee te prikkelen en je kind samen met Koos te laten ontdekken zijn: kerstslingers, iso-deken (vaak aanwezig in een verband of EHBO-doos), lepels, inpakpapier, bloemenfolie, aluminiumfolie. Koos heeft natuurlijk overal zijn eigen mening over en vindt sommige dingen spannend en andere saai...

Dan komt Koos bij Jip-u-kip. Jip houdt van gras en graantjes zoals alle kippen. Laat je kind samen met Koos voelen in een bak muesli, lekker graaien met je hand. Ook droge bonen, spliterwten en kapucijners voelen lekker. De vierkante matjes van nepgras die in het theater gebruikt worden, zijn in de lente als decoratiemteriaal te koop.
Klaartje sluit de rij af. Zoals het verhaal vertelt, is ze jarig en zij is degene die haar feesthoedje kwijt is. Klaartje staat symbool voor het gehoor. Met haar hoefjes maakt ze een vrolijk klikklak-geluid. Gebruik voor dit geluid twee potloden, stiften, houten lepels of eetlepels. Elk materiaal klinkt anders. Als het voor je kind lastig is beide voorwerpen tegen elkaar te tikken, kun je het ook samen doen. Ieder één!

De doos van Koos
Het is ook een leuk idee om bij de DVD een doos of kist te maken waarin alle materialen verzameld kunnen worden die bij de DVD horen. Dus een tolletje, een geurdoosje, een setje stokjes, een feesthoedje, enz. Bij ons heeft het zusje van Daan dit spontaan gemaakt met allerlei materialen die ze verzameld en zelf gemaakt heeft. Nu is het heel eenvoudig om 'de doos van Koos' te pakken en met Daan te gaan spelen met het 'grote avontuur van Koos'. Je hebt dan als het ware een soort 'msst- boek' of 'voorlezen-plus-boek'.