Terug

Software voor Daan


Speciale aktie-reaktie software (meerdere niveau's)

Onderstaande software vindt Daan fantastisch. Je kunt zelf instellen welke kleuren er gebruikt worden. Ook kun je instellen hoe lang de 'beloning' duurt. Verder zijn er veel verschillende niveau's te kiezen.

SEN-Switcher
Vroeger werkte deze software ook on-line, maar doordat flash niet meer beschikbaar is kun je de software nu alleen gebruiken als je deze eerst download. Dit is gratis.

Boekjes die voorgelezen worden

Via de computer is het mogelijk om een boekje voor te laten lezen door steeds op de muis-knop te drukken voor de volgende bladzijde. Het is leuker dan naar de televisie kijken omdat hij er zelf invloed op kan uitoefenen.


Stichting Het Sprekend Boek
Dit is een soort bibliotheek waar je on-line boekjes kunt lezen. Het de linkermuisknop of spatiebalk ga je naar de volgende bladzijde. Na de laatste bladzijde begint het boekje weer vooraan. Je kunt ook zorgen dat het kind zelf boekjes kan kiezen, de cursor 'scant' dan elke twee minuten naar een andere voorkant. De stichting vult regelmatig de boekjes aan zodat er steeds iets nieuws te lezen is. Er staan nu al bijna 70 boekjes op! Je moet wel lid worden om de boekjes te kunnen lezen. (Gratis kun je wel drie voorbeeld-boekjes lezen om te zien hoe het werkt).

Nijntje voorleesboekje (dit wisselt regelmatig)
Hier kun je op internet on-line een boekje van Nijntje voor laten lezen. De eerste bladzijde wordt direct voorgelezen. Vervolgens moet je zelf het pijltje van de muis klaarzetten op het 'volgende pagina-tekentje' (rechtsonder in het scherm, het driehoekje naar rechts). Elke keer als Daan dan op de muis-knop drukt komt de volgende pagina. Het nadeel van dit boekje is wel dat als het boekje uit is, dat het dan stopt. Iemand moet dan de eerste pagina weer starten. Dit kan overigens heel eenvoudig met de tab-toets en dan de enter-toets (dan kun je de muis laten zitten).

Schooltv en Booxalive
Dit zijn websites waar je veel digitale prentenboeken vindt in de vorm van filmpjes. Hier kun je dus niet zelf bladeren waardoor het een meer passieve bezigheid is. Het onderscheid tussen de filmpjes van schooltv en booxalive is dat er bij schooltv géén tekst aanwezig is, dus de verhalen zijn puur filmpjes van het prentenboek met gesproken tekst. Op booxalive is het geschreven woord eigenlijk leidraad.

Ook zijn er diverse CD-Rom's te koop waarop deze voorlees-funkties zitten, wij hebben goede ervaringen met de Nijntje- CD-roms. Hierbij kun je wel zelf bladeren (en dus een speciale schakelaar gebruiken terwijl je zelf de muis-cursor eerst op de juiste plek zet).

Zelf boekjes inspreken

Als je zelf een beetje handig bent met de computer kun je ook zelf zo'n 'automatisch voorleesboekje' maken. Daarvoor moet je alle pagina's van het boekje inscannen (of er een foto van maken). Deze zet je dan in een presentatie-pakket (b.v. Powerpoint). Vervolgens moet je alle tekst inspreken en in powerpoint zorgen dat bij elke nieuwe pagina steeds de bijbehorende tekst afgespeeld wordt.

Voor Daan heb ik zelf een boekje van Dribbel ingesproken (dit is een boekje met geluidjes, dus dat maakt het extra leuk).

Als je deze powerpoint-presentatie van Dribbel wilt hebben, stuur dan een mailtje, dan stuur ik deze via WeTransfer naar je toe.

Ook heb ik zelf een presentatie gemaakt van de foto's van pappa, mamma, opa, oma en zusje waarbij ik de geluiden van deze mensen opgenomen heb en bij de foto's af laat spelen. Steeds een andere persoon als de muisknop ingedrukt wordt.

Als je geen PowerPoint hebt of je weet niet hoe je hier met foto's of geluiden moet werken, dan is het ook mogelijk om zo'n 'Interactief voorleesboekje' te maken zonder speciale software. Klik hier voor meer informatie.

CD-Rom met spelletjes: Zingen met Peer en Jolanda en Boerderijdieren

Ook heb ik een programmaatje gemaakt van de liedjes van de DVD Zingen met Peer en Jolanda zodat Daan steeds zelf naar het volgende liedje kan 'bladeren'. Op het scherm staat steeds het pictogram (wat ook op de DVD te zien is) en tegelijkertijd is het bijbehorende liedje te horen. Als het liedje afgelopen is moet Daan op de muis-knop drukken en dan komt het volgende liedje.

Deze programma's zijn niet gemaakt in PowerPoint maar in html-taal. Het voordeel hiervan is dat je geen PowerPoint nodig hebt op je computer. Het is voldoende als je een browser hebt voor Internet (b.v. Internet Explorer) en deze staat eigenlijk standaard op elke computer.

Spel met kinderliedjes van de DVD (Demo-versie van vier liedjes)
Dit spel heb ik samen met een soortgelijk spel met boerderijdieren en hun geluiden op een CD-Rom gezet. Deze CD-Rom is ook te koop, zie CD-Rom Kinderliedjes.


On-line software om zelf beeldverhalen (en meer) te maken

Bij Omnidu kun je zelf op een eenvoudige manier prentenboeken en beeldverhalen maken. Ook staan er een heleboel kant-en-klare 'vullingen', dit gaat om liedjes, boekjes en zelf verzonnen verhaaltjes. Je kunt er gratis een aantal zelf maken en uitproberen. Je kunt ook een account aanmaken voor een redelijk laag bedrag (dit is een eenmalig bedrag).

Ga hier direct naar de kant-en-klare omnidules. Als je hier selecteert op 'verhaal' krijg je alle omnidules die doorgebladerd kunnen worden als een verhaal. Hier kun je ook de liedjes van Peer en Jolanda vinden door daar op te zoeken. Ook staat hier b.v. het verhaal 'Daan gaat naar de school van Lotte' op, dit is een verhaal wat wij gemaakt hebben met MSST (Multy Sensory Story Telling).

De mogelijkheden zijn eindeloos.

Binnen de instellingen van Omnidu kun je aangeven of je eenknopsbediening wilt gebruiken of juist met een muis of touch screen wilt werken.