Terug

Software voor Daan


Speciale aktie-reaktie software (meerdere niveau's)

Onderstaande software vindt Daan fantastisch. Je kunt zelf instellen welke kleuren er gebruikt worden. Ook kun je instellen hoe lang de 'beloning' duurt. Verder zijn er veel verschillende niveau's te kiezen.

SENSwitcher
We hebben deze software gedownload van de internet-site, maar hij is ook gewoon 'on-line' op te starten. (Als je hem on-line start moet je wel steeds internet-verbinding hebben, en als je geen ISDN of kabel hebt betaal je daar wel de telefoon-tikken voor).

Spelletjes op de website van handirettgids
Hier staat ook de senswitcher bij (zie hierboven), maar ook nog een aantal andere leuke actie-reactie-spelletjes.

Boekjes die voorgelezen worden

Via de computer is het mogelijk om een boekje voor te laten lezen door steeds op de muis-knop te drukken voor de volgende bladzijde. Het is leuker dan naar de televisie kijken omdat hij er zelf invloed op kan uitoefenen.


Stichting Het Sprekend Boek
Dit is een soort bibliotheek waar je on-line boekjes kunt lezen. Het de linkermuisknop of spatiebalk ga je naar de volgende bladzijde. Na de laatste bladzijde begint het boekje weer vooraan. Je kunt ook zorgen dat het kind zelf boekjes kan kiezen, de cursor 'scant' dan elke twee minuten naar een andere voorkant. De stichting vult regelmatig de boekjes aan zodat er steeds iets nieuws te lezen is. Er staan nu al bijna 70 boekjes op! Je moet wel lid worden om de boekjes te kunnen lezen. (Gratis kun je wel drie voorbeeld-boekjes lezen om te zien hoe het werkt).

Nijntje voorleesboekje (dit wisselt regelmatig)
Hier kun je op internet on-line een boekje van Nijntje voor laten lezen. De eerste bladzijde wordt direct voorgelezen. Vervolgens moet je zelf het pijltje van de muis klaarzetten op het 'volgende pagina-tekentje' (rechtsonder in het scherm, het driehoekje naar rechts). Elke keer als Daan dan op de muis-knop drukt komt de volgende pagina. Het nadeel van dit boekje is wel dat als het boekje uit is, dat het dan stopt. Iemand moet dan de eerste pagina weer starten. Dit kan overigens heel eenvoudig met de tab-toets en dan de enter-toets (dan kun je de muis laten zitten).

Over een kleine mol die wil weten wie er op zijn kop gepoept heeft"
Dit populaire boekje werkt op dezelfde manier als bovenstaande boekjes (de muis-kursor op het pijltje zetten). Dit boekje begint wel weer automatisch aan het begin.

LeesMeVoor.nl
Op deze website staan heel veel boekjes die automatisch voorgelezen kunnen worden. Het is niet mogelijk om zelf per bladzijde om te slaan, het hele boekje wordt in één keer uit gelezen.

Ook zijn er diverse CD-Rom's te koop waarop deze voorlees-funkties zitten, wij hebben goede ervaringen met de Nijntje- CD-roms.

Zelf boekjes inspreken

Als je zelf een beetje handig bent met de computer kun je ook zelf zo'n 'automatisch voorleesboekje' maken. Daarvoor moet je alle pagina's van het boekje inscannen (of er een foto van maken). Deze zet je dan in een presentatie-pakket (b.v. Powerpoint). Vervolgens moet je alle tekst inspreken en in powerpoint zorgen dat bij elke nieuwe pagina steeds de bijbehorende tekst afgespeeld wordt.

Voor Daan heb ik zelf een boekje van Dribbel ingesproken (dit is een boekje met geluidjes, dus dat maakt het extra leuk).

Als je deze powerpoint-presentatie van Dribbel wilt hebben, stuur dan een mailtje, dan kunnen we kijken of ik hem kan mailen of eventueel op een CD-rom kan opsturen (dat laatste tegen een geringe vergoeding).

Ook heb ik zelf een presentatie gemaakt van de foto's van pappa, mamma, opa, oma en zusje waarbij ik de geluiden van deze mensen opgenomen heb en bij de foto's af laat spelen. Steeds een andere persoon als de muisknop ingedrukt wordt.

Als je geen PowerPoint hebt of je weet niet hoe je hier met foto's of geluiden moet werken, dan is het ook mogelijk om zo'n 'Interactief voorleesboekje' te maken zonder speciale software. Klik hier voor meer informatie.

CD-Rom met spelletjes: Zingen met Peer en Jolanda en Boerderijdieren

Ook heb ik een programmaatje gemaakt van de liedjes van de DVD Zingen met Peer en Jolanda zodat Daan steeds zelf naar het volgende liedje kan 'bladeren'. Op het scherm staat steeds het pictogram (wat ook op de DVD te zien is) en tegelijkertijd is het bijbehorende liedje te horen. Als het liedje afgelopen is moet Daan op de muis-knop drukken en dan komt het volgende liedje.

Deze programma's zijn niet gemaakt in PowerPoint maar in html-taal. Het voordeel hiervan is dat je geen PowerPoint nodig hebt op je computer. Het is voldoende als je een browser hebt voor Internet (b.v. Internet Explorer) en deze staat eigenlijk standaard op elke computer.

Spel met kinderliedjes van de DVD (Demo-versie van vier liedjes)
Dit spel heb ik samen met een soortgelijk spel met boerderijdieren en hun geluiden op een CD-Rom gezet. Deze CD-Rom is ook te koop, zie CD-Rom Kinderliedjes.

Oude informatie, werkt mogelijk niet meer


Joost en muis
Ook hier een voorleesverhaaltje. Dit werkt iets anders. Je moet het muis-pijltje links op de '2' zetten, dan bladert hij ook vanzelf door naar de volgende pagina.

Bobo verhaaltje
Hier kun je ook een on-line boekje voorlezen. Werkt hetzelfde als bij Nijntje, alleen dit verhaal stopt op een vreemd moment, volgens mij is het niet af...

De prinses op de erwt
Dit is een compleet verhaal, je hoeft hier niet tussendoor op de muisknop te drukken. Wel kan aan het einde de muis op een vaste plek gezet worden zodat je kindje dit verhaal naar believen vaker kan starten. (dus niet per pagina bladeren, maar per boekje).

Repelsteeltje
Hetzelfde als bij bovenstaand sprookje, maar in dit geval het verhaal van Repelsteeltje.

De rode schoentjes
Hetzelfde als bij bovenstaande twee sprookjes, maar in dit geval het verhaal van De rode schoentjes.


Let op: onderstaande informatie is verouderd, dit werkt op dit moment niet meer
Op Maat Software is overgegaan in Omnidu, maar daar zijn deze vullingen helaas niet meer gratis te gebruiken

Bij Op Maat Software staan een aantal kant-en-klare 'vullingen', dit gaat om liedjes, boekjes en zelf verzonnen verhaaltjes, hieronder een aantal voorbeelden:

Door mijzelf gemaakt:
Zingen met Peer en Jolanda - liedjes
Voorwerpen - opsomming
Liedjes voor Daan - liedjes
Daan gaat naar de school van Lotte - boekje
Dierengeluiden - opsomming
Kleuren in de tuin - opsomming
Koos waar ben je - liedje
Patatje gezond - liedjes

Door anderen gemaakt:
Winter en liedjes - liedjes
Lente en liedjes - liedjes
Herfst en liedjes - liedjes
Dieren en liedjes - liedjes
Warboel - boekje
Lola op de boerderij - boekje
Pippi verstopt zich - verhaaltje
Borre en de ijscoman - boekje
Borre is te laat - boekje
Borre gaat vliegeren - boekje
Klein wit visje is zo blij - boekje
De mooiste vis van de zee - boekje
Liedjes over de mooiste vis - liedjes
Slaap reusje slaap - verhaal
Lekker op de fiets - liedje
De kr8 van Op Maat - liedje
Spot goes to the circus - boekje (Dribbel)
Dotties eieren - boekje
Jarig, een partijtje voor Felix - verhaal
Felix plukt appels- verhaal
Het sprookje van de cijfers - verhaal
De groei van een vlinder - verhaal
De lente - verhaal
Spin en schildpad - verhaal
Piet bij het voetbal - verhaal
Pepernoten bakken - verhaal
De kleine Kerstman op reis - boekje
Clowntje Rodie zoekt kerstsfeer - verhaal
Overal carnaval - boekje
En zo staan er nog veel meer op opmaat-eduware.nl